Metro-portal.hr

objavljeno 23.11.2012. 20:54:00
PA VI STE ISTI!

Zbog čega su parovi međusobno slični

Nakon što su Finci tvrdili da muškarci u ženama traže majke, Francuzi su izveli vlastitu teoriju

Muškarci ipak ne traže mamice?
Muškarci ipak ne traže mamice? (Arhiva)

Muškarci ipak biraju žene prema vanjskim obilježjima koja su slična njihovima, teorija je koju su postavili znanstvenici Instituta za evoluciju iz Montpelliera nakon istraživanja inspirirani fenomenom homogamije kod životinja i teorijom da se muškarcima više sviđaju žene s rijetkim crtama lica.

Po toj teoriji bi se muškarcima trebale sviđati žene s recesivnim karakteristikama poput plavih očiju ili tankih usta, kako bi svoje genetske karakteristike mogli prepoznati na svojoj djeci. 

No, nakon što su muškarcima dali slike lica žena i zatražili od njih da izaberu one koje su im privlačne, ustanovili su da su se muškarci odlučivali za žene koje su po nečem slične njima.

Jednako tako, analizirajući fotografije parova koji su imali najmanje jedno dijete istraživači su ustanovili da partneri u stvarnom životu imaju više zajedničkih crta lica od osoba koje su spojene slučajnim odabirom.

U nastavku istraživanja znanstvenici planiraju utvrditi radi li se o fenomenu zapadnjačkog tipa ili postoji i u drugim kulturama.

23.11.2012. 20:54:00
http://metro-portal.hr/zbog-cega-su-parovi-medjusobno-slicni/75046/