Metro-portal.hr

objavljeno 07.07.2013. 11:15:00
UPS!

Zbog čega smo alergični na sunce

Dođete na more, opuštate se i uživate, no najednom se ospete po cijelom tijelu i svrbi vas toliko da mislite da ćete poludjeti

Osim opekotina, možete zaraditi i alergiju
Osim opekotina, možete zaraditi i alergiju (Arhiva)

Alergija na sunce možda je i najgora stvar koja vam se može dogoditi kad ste na godišnjem odmoru. Najveći problem je u tome što se može pojaviti kod bilo koga, uključujući i osobe koje inače nisu alergične, a radi se o kombinaciji hrane, odjeće i preparata koje koristite i izlaganja sunceu. 

U svakom slučaju, preporučuje se izbjegavanje jakog sunca kad se pojavi, jer će se stanje pogoršati a svrab postati neizdrživ. No, ovaj se problem može uspješno spriječiti ako budete pažljiviji.

Za početak, nemojte se pripremati za godišnji kao da je odlazak na večeru kod predsjednika, znači, nema kemijskih pilinga, mikrodermoabrazija i ostalih kozmetičkih tretmana prije izlaganja suncu. Uz to, izbjegavajte kozmetičke preparate na bazi eteričnih ulja i sredstva za njegu kože koja sadrže retinole, salicilnu kiselinu i AHA i BHA kiseline.

Antibiotici i kontraceptivne pilule mogu kao nuspojavu imati fotodermatozu, najčešći oblik alergije na sunce, pa provjerite što pijete i posavjetujte se s liječnikom treba li možda promijeniti ove koje trenutno uzimate.

Sintetička odjeća nije za ljeto, trebate nositi samo prirodne materijale poput lana ili pamuka, jer ćete se pojačano znojiti, koža neće moći pravilno disati i kad se tome doda sunčevo zračenje, alergija je na putu. 

07.07.2013. 11:15:00
http://metro-portal.hr/zbog-cega-smo-alergicni-na-sunce/79142/