Metro-portal.hr

objavljeno 14.12.2009. 17:24:17
Stres ometa fokus

Zbog čega nogometaši promašuju penale?

Psiholozi su otkrili da kada igrač izvodi ključan udarac, što je veći pritisak, veće su i šanse da mu pažnju omete golman

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant art)
Kako putanja udarca slijedi liniju pogleda, to znači da će najvjerojatnije gađati u centar gola, čime golmanu olakšava samu obranu.

Autor studije Gerg Wood sa Sveučilišta Exeter objašnjava: ˝Tijekom visoko stresnih situacija, postoje šanse da će nas omesti bilo kakav potencijalni stimulans na koji ćemo se onda fokusirati, umjesto na izvršenje zadatka. Stoga, prilikom izvođenja važnog penala, pažnja igrača bit će usmjerena na golmana umjesto na optimalne zone pogotka.˝

Za svoje istraživanje znanstvenici su odabrali 14 članova nogometnog tima sveučilišta. Igrači su nosili posebne naočale koje su znanstvenicima omogućavale da precizno snime pokrete očiju te analiziraju fokus svakog ispitanika, kao i količinu vremena koja je utrošena na promatranje različitih lokacija na golu. Igrači su zatim izvodili dvije serije penala.

Prvo su zamoljeni da izvedu penal najbolje što mogu. Druga serija je zatim otežana. Igračima je rečeno da će ih se snimati, a najbolje izvedeni udarac bit će nagrađen s 500 kuna. Rezultati su pokazali da kada su pod pritiskom, igrači gledaju golmana mnogo ranije i duže. Ova promjena u pokretima očiju dovodi do toga da igrači gađaju centar gola, čime olakšavaju obranu.

Istraživači smatraju da bi ovo otkriće moglo pomoći trenerima prilikom objašnjavanja tehnike izvođenja udarca.

14.12.2009. 17:24:17
http://metro-portal.hr/zbog-cega-nogometasi-promasuju-penale/28549/