Metro-portal.hr

objavljeno 27.01.2010. 11:26:24
HAK JAVLJA:

Zbog bure i zimskih uvjeta zatvoreni dijelovi A1 i Jadranske magistrale

Zimski uvjeti i bura, ponegdje i s olujnim udarima, otežavaju promet u većem dijelu zemlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (HAK)

Zbog bure i zimskih uvjeta za sav je promet zatvorena dionica autoceste A 1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, Jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene (D 8) i državna cesta D 506 Dobroselo-Mazin, javio je Hrvatski autoklub u 10 sati.

Snijeg, a ponegdje i bura, otežavaju prometovanje na sjevernom i srednjem Jadranu, u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji i Dalmaciji. U Dalmaciji povremeno pada i ledena kiša (Šibenik, Obrovac, Biograd na moru). Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama još nema slobodnog pravca kojim mogu prometovati iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto, dok autocestom Rijeka-Zagreb mogu voziti iz Istre i Hrvatskog primorja prema unutrašnjosti, a u smjeru Rijeke ne mogu.

Od 7 sati, autocesta A 6 Rijeka-Zagreb, samo u smjeru Zagreba, otvorena je za sav promet. Dionicom između čvorova Delnice i Kikovica, u smjeru Rijeke, još je zabrana prometa za: teretna vozila teža od 3,5 t, vozila s natkrivenim tovarnim prostorom, autobuse, motocikle i vozila s kamp prikolicama, zbog olujnih udara vjetra.

Od 9 sati, na autocesti A 3 Bregana-Lipovac, zbog prepriječenog teretnog vozila kod čvora Velika Kopanica (251. +600 km) u smjeru Zagreba, prometuju samo osobna vozila. Ostala vozila se isključuju kod čvora Babina Greda i voze obilazno do čvora Velika Kopanica gdje se ponovno spajaju na autocestu. U smjeru Lipovca promet teče nesmetano.

Mogući odroni zemlje i kamenja

Jadranskom magistralom od Bakra do Senja (D 8) zabrana je za: autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom (I. i II. skupina). Krčkim mostom i dionicom autoceste A 7 Orehovica-Sveti Kuzam zabrana je za l. skupinu (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle). Paškim mostom i državnom cestom D 25 Gospić-Karlobag prometuju samo osobna vozila.

Posebice oprezno treba voziti na dionicama autoceste A 1: čvor Gospić-čvor Sveti Rok, te Zadar-Skradin-Prgomet-Bisko- Ravča, brzina je ponegdje ograničena na 40 km/h. Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme, te ako je moguće odgode putovanja. Na cestama u gorju, kao i duž Jadranske (D 8) i Ličke (D 1) magistrale mogući su odroni zemlje i kamenja.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na više cesta u Gorskom kotaru, Lici, na državnoj D 27 Gračac - Obrovac, te na svim županijskim i lokalnim cestama na širem području Benkovca.

U Hrvatskom primorju zabrana je na D 8 Rupa - Matulji, D 66 Brestova - Matulji, D 100 Porozina - Cres, D101 Merag - D 100, na cestama na otoku Cresu, na županijskim i lokalnim cestama u zaleđu Novog Vinodolskog te na širem riječkom području (na području općina Matulji, Viškovo, Klana, Opatija, Mošćenička Draga i Kastav). U dalmatinsko zaleđu riječ je o cestama D 62 Vrgorac - Metković - Mali Prolog, D 513 Ploče - Mali Prolog, ŽC 6208 Vrgorac - Staševica i na brzoj cesti Ploče-Kobiljača.

Državnom cestom Dvor-Hrvatska Kostajnica-Jasenovac (D 47), prometuju samo osobna vozila i autobusi. Trajekt na relaciji Brestova-Porozina ne prevozi autobuse. U prekidu su katamaranske linije: Split-Vis i Split-Hvar-Korčula-Lastovo. Ostali trajekti i katamarani plove redovito i nema posebnih ograničenja. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 11:26:24
http://metro-portal.hr/zbog-bure-i-zimskih-uvjeta-zatvoreni-dijelovi-a1-i-jadranske-magistrale/31550/