Metro-portal.hr

objavljeno 29.08.2010. 21:19:41
SPEKTAKL

Završio aeromiting, pogledajte kako je bilo

GALERIJA - Avioni su ponovno u garažama, a kraj aeromitinga obilježava se koncertom na otvorenom

Aeromiting
Aeromiting (Ranko Suvar / CROPIX)

Aeromiting održan u povodu 100. obljetnice zrakoplovstva u Hrvatskoj na aerodromu Lučko završio je nakon šestosatnoga programa u kojemu je sudjelovalo više od stotinu različitih letjelica svih tipova, kao i paraglajderi, padobranci, akrobatski piloti, jedriličari i modelari.

Posjetilo ga je više desetaka tisuća posjetitelja, a posebnu pozornost izazvala je replika Penkalinog zrakoplova CA 10 koja zbog tehničkih razloga ipak nije uspjela poletjeti, no prerulala je četristotinjak metara piste uz veliki pljesak okupljene publike.

Naime, prije stotinu godina - 1910. izumitelj ing. Slavoljub Penkala (1871.-1922.), izgradio je, na temelju svojih zamisli, svoj avion na vojnome vježbalištu u zagrebačkoj općini Črnomerec. S pomoćnikom Dragutinom Novakom (1892.-1978.), koji je tada imao 19 godina, izvodio je prve skokove i letove. Bili su to začetci zrakoplovstva u Hrvatskoj čija se 100-ta obljetnica obilježila aeromitingom u Lučkom.

Posebno su dojmljivi bili preleti zrakoplova HRZ-a i PZO-a MIG-21, nastup akro-grupe "Krila Oluje" koja je predstavila letačke vještine, disciplinu, timski rad i visoki stupanj obučenosti, te desantni skok padobranaca iz višenamjenskog helikoptera HRZ-a i PZO-a MI-171 Sh kojeg su posjetitelji mogli razgledati iz blizine.

Koncert na otvorenom

Kao poseban gost iz Mađarske doletio je lovac Saab JAS 39 Gripen i demonstrirao publici što sve može taj moderni višenamjenski borbeni avion. Dojmljiv je bio i skok "čovjeka-šišmiša" iz velike visine koji je u slobodnom padu kružio nad publikom.

Na Športskom aerodromu Lučko u informativnom šatoru MORH-a predstavljeni su projekti Oružanih snaga RH "Kadet" i "Dragovoljno služenje vojnog roka".

Aeromiting je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, a zajednički su ga organizirali Aeroklub Zagreb i Zagrebački zrakoplovni savez.

Proslava 100. obljetnice zrakoplovstva u Hrvatskoj završit će koncertom na otvorenome koji će potrajati do kasno u noć. Nastupit će, među ostalima, skupine Majke, Pips Chips & Videoclips, Cinkuši, Zadruga, Kinoklub te mnogi demo bendovi.(hina/metro-portal)

29.08.2010. 21:19:41
http://metro-portal.hr/zavrsio-aeromiting-pogledajte-kako-je-bilo/46976/