Metro-portal.hr

objavljeno 30.08.2011. 12:58:28
FFF

Završio 2. Forum Film Festival

Uz hrvatsku premijeru novog filma Woody Allena Midnight in Paris nagrada festivala pripala Akiju Kaurismakiju

Pobjedu je odnio film Le Havre Akija Kaurismakija

Dodjelom nagrada i hrvatskom premijerom filma "Midnight in Paris", novog filmskog hita slavnoga američkog redatelja Woodya Allena, večeras je u Zadru završen 2. Film Forum Festival, prenosi Hina.

Pobjednikom je proglašen film "Le Havre" finskog redatelja Akija Kaurismakija.

Inače, zadnja dva dana Festivala u Zadru je boravio i proslavljeni holivudski glumac i redatelj Matt Dillon, a organizatori Festivala Dillonu su večeras, kao posebnom gostu na zatvaranju, dodijelili nagradu "Tomislav Pinter" za izniman doprinos filmskoj umjetnosti.

Dillon je u društvu poznatog oskarovca i holivudskog producenata naših korijena Branka Lustiga, počasnog savjetnika Festivala, nedjelju proveo krstareći zadarskim arhipelagom. Jutros je u Zadru održao i konferenciju za novinare na kojoj je rekao kako bi vrlo rado snimao u Hrvatskoj te da je upravo zbog toga došao i podržati zadarski filmski Festival.

"Film Forum Fesival u Zadru je vrlo važan za ovu regiju, ali je još važnije da ima što više takvih malih festivala koji mogu pomoći mladim glumcima i redateljima u izgradnji njihove karijere", rekao je Dillon.

Na Festivalu je u proteklih tjedan dana u glavnom i popratnim programima prikazano 50-ak filmova. U glavnom programu sudjelovalo je 10 filmova koji reflektiraju globalnu krizu koja se diljem svijeta manifestirala na različite načine.

Uz pobjednički "Le Havre" prikazani su i filmovi "Paper birds" španjolske redateljske zvijezde Emilia Aragona, "Lover boy" rumunjskog redatelja Catalina Mituleskua te film "Lea i Darija" hrvatskog redatelja Branka Ivande i drugi.

30.08.2011. 12:58:28
http://metro-portal.hr/zavrsio-2-forum-film-festival/62715/