Metro-portal.hr

objavljeno 24.05.2010. 10:27:21
IKA

Završilo 52. Međunarodno vojno hodočašće u Lourdes

Misa vojnog hodočašća služena je u lurdskoj bazilici Svetog Pija X., a organizacija mise bila je povjerena Hrvatskoj

Lourdes međunarodno vojno hodočašće
Lourdes međunarodno vojno hodočašće (Wikipedia)

Svečanost zatvaranja 52. Međunarodnog vojnog hodočašća u Lurd održana je jučer popodne na platou ispred bazilike Svete Krunice, a svečanosti je prethodila misa Međunarodnog vojnog hodočašća u Lourdes, koja je služena u lurdskoj bazilici Svetog Pija X., izvijestila je Informativna katolička agencija (IKA).

Organizacija mise bila je povjerena Hrvatskoj. Neposredno prije mise, iz vojnoga kampa gdje je bio smješten dio sudionika hodočašća, uz pratnju Njemačkog vojnog orkestra krenula je procesija na čelu s Križem Ranjenim Isusom, iz hrvatskoga sela Farkašića, kojeg su nosili pripadnici Zrinske garde. U nošenju križa izmjenjivali su se predstavnici različitih zemalja.

Po dolasku procesije u baziliku započeo je predprogram u kojem su sudjelovali hrvatski Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić" , Klapa "Sv. Juraj" i Orkestar Hrvatske vojske.

U procesiji je nošen i Evanđelistar iz ličkog mjesta Kosinja, iz kojeg je tijekom misnog slavlja župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Ogulinu i vojni kapelan fra Marijan Jelušić navijestio evanđelje na staroslavenskom. Riječ je o prvotisku Evanđelistara iz Kosinja, koji je Hrvatsko izaslanstvo poklonilo Lurdskom svetištu. Misu je predvodio francuski vojni ordinarij mons. Luc Ravel u koncelebraciji s vojnim biskupima.

Vojni ordinarij Juraj Jezerinac bio je uz njemačkog vojnog ordinarija glavni koncelebrant, a u koncelebraciji je bio i ravnatelj Ureda katoličkog dušobrižništva Ministarstva obrane BiH velečasni Tomom Knežević, te vojni i policijski kapelani koji su dopratili hodočasnike.

Na misi su, uz oko 15.000 sudionika Međunarodnog vojnog hodočašća i službena izaslanstva, među kojima i izaslanstvo Hrvatske, sudjelovali i mnogobrojni hodočasnici koji su se zatekli u Lourdesu.

Kao prinosni darovi na oltar su doneseni kabanica kao znak žrtve vojnika u kampu, pismo Svetog Oca za Svećeničku godinu, životopis sv. Ivana Maria Vianneya, Svjedočanstva Arškog župnika o ozdravljenjima koja su se dogodila po zagovoru sv. Ivana Marije Vianneya, te slika svetog župnika.

Glavni koordinator misnog slavlja bio je dekan Zagrebačkog vojnog dekanata i vojni kapelan na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu fra Žarko Relota, OFMConv, navodi IKA. (hina/metro-portal)

24.05.2010. 10:27:21
http://metro-portal.hr/zavrsilo-52-medjunarodno-vojno-hodocasce-u-lourdes/40737/