Metro-portal.hr

objavljeno 01.07.2013. 16:47:00
GOTOVO

Završila predaja zahtjeva za legalizaciju

Građani su do jučer, 30. lipnja, mogli prijaviti legalizaciju bespravnih građevina za koje nije izdano rješenje o uklanjanju građevinske inspekcije, izgrađenih prije 21. lipnja 2011. godine.

Sve bi trebalo biti obrađeno za dvije godine
Sve bi trebalo biti obrađeno za dvije godine (Arhiva)

Ministarstvo je danas priopćilo kako je, s obzirom na vrlo velik broj zaprimljenih zahtjeva za legalizacijom, 27. lipnja poslalo uputu koja se odnosi na redoslijed rješavanja zaprimljenih zahtjeva.

Rok za prijavu legalizacije, prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, istekao je sinoć u ponoć, a odaziv na prijavu legalizacije bespravno izgrađenih objekata veći je od očekivanog, pa u Ministarstvu procjenjuju da bi ukupno moglo biti više od 300 tisuća zahtjeva.

Budući da je primijećeno kako pojedini upravni odjeli prioritetno rješavaju nepotpune predmete i pritom daju nerazumno kratke rokove za njihovu dopunu, upozoravaju kako je osnovni cilj Zakona omogućiti ozakonjenje što većeg broja nezakonito izgrađenih zgrada. To, ističu u Ministarstvu, znači da je potrebno nastojati pozitivno riješiti što je moguće veći broj zahtjeva, odnosno sve koji ispunjavaju propisane uvjete. 

'Pri rješavanju predmeta potrebno je voditi brigu o redoslijedu zaprimanja na način da se ranije zaprimljeni zahtjevi uzimaju u rad prije zahtjeva koji su kasnije zaprimljeni', navode u priopćenju.

Imajući u vidu broj ovlaštenih osoba za izradu dokumentacije te obim i zahtjevnost dokumenata, smatraju da bi primjereni rok za dostavu kompletne dokumentacije trebao iznositi najmanje 60 dana. U slučaju da stranka iz opravdanih razloga zatraži dodatno produženje roka tom bi se zahtjevu trebalo udovoljiti.

Ministarstvo smatra da se hitnim može smatrati ozakonjenje zgrade poslovne namjene, zgrade koja se priključuje na komunalnu i drugu infrastrukturu, za koju se planira rekonstrukcija nakon ozakonjenje itd. U hitnom se postupku trebaju riješiti i predmeti u kojima je stranka izjavila žalbu radi nedonošenja rješenja u propisanom roku.

U uputi se skreće i pozornost da se prioritetno trebaju provoditi postupci izdavanja akta za gradnju temeljem Zakona o prostornom uređenju i gradnji te Zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja. 'Legalna gradnja ne smije biti blokirana radi postupka legalizacije', napominje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Građani su do jučer, 30. lipnja, mogli prijaviti legalizaciju bespravnih građevina za koje nije izdano rješenje o uklanjanju građevinske inspekcije, izgrađenih prije 21. lipnja 2011. godine. Obrada svih zahtjeva očekuje se do 2015. godine.

01.07.2013. 16:47:00
http://metro-portal.hr/zavrsila-predaja-zahtjeva-za-legalizaciju/79051/