Metro-portal.hr

objavljeno 19.04.2011. 15:25:00
PORUKA IZ BRUXELLESA

Završetak pregovora u lipnju? Ambiciozno, ali ne i nedostižno

Do kraja pregovora preostat će još zatvoriti pet poglavlja - Tržišno natjecanje, Ribarstvo, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe te Ostala pitanja

Kad će Hrvatska ući u EU?
Kad će Hrvatska ući u EU? (Wikipedia)

Dovršetak hrvatskih pristupnih pregovora u lipnju ambiciozan je, ali i dostižan cilj, istaknuto je u utorak u Bruxellesu nakon što je Hrvatska zatvorila još dva poglavlja pristupnih pregovora s EU-om, prenosi Hina.

"Završetak pristupnih pregovora u lipnju jest ambiciozan, ali i dostižan cilj, iako to sada nitko ne može jamčiti, ali svi se slažemo da ćemo učiniti sve da se to i ostvari", rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi na konferenciji za novinare nakon međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj je Hrvatska zatvorila dva poglavlja pregovora - Poljoprivreda i ruralni razvitak i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

Time se broj zatvorenih poglavlja popeo na 30 od njih ukupno 35. Do kraja pregovora preostat će još zatvoriti pet poglavlja - Tržišno natjecanje, Ribarstvo, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe te Ostala pitanja.

Poglavlje Ostala pitanja je tehničko i o njemu se ne vode pregovori. U poglavlju Ribarstvo već je sve dogovoreno tako da će i ono vrlo brzo biti zatvoreno. Za kraj pregovora ostaju dva najteža poglavlja, Tržišno natjecanje te Pravosuđe i temeljna prava.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao je da Komisija ne namjerava predložiti uvođenje mehanizma za verifikaciju i nadzor kakav je uveden za Bugarsku i Rumunjsku. Umjesto toga Komisija će nastaviti s monitoringom i nakon potpisivanja pristupnog ugovora, koji će trajati sve do kraja procesa ratifikacije, odnosno do samog ulaska u članstvo u EU-u.

"Komisija ne namjerava predložiti nikakvu vrstu mehanizma za verifikaciju i monitoring jer je takav mehanizam nespojiv s vjerodostojnošću procesa, ali treba istaknuti da će Komisija nastaviti nadzirati napredak Hrvatske u zatvorenim poglavljima i taj nadzor će prestati kada se završi ratifikacijski proces, kada Hrvatska postane članica", rekao je Fuele.

"Završetak pristupnih pregovora u lipnju jest ambiciozan, ali i dostižan cilj, iako to sada nitko ne može jamčiti, ali svi se slažemo da ćemo učiniti sve da se to i ostvari", rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi.

I predstavnici Hrvatske i EU-a istaknuli su da presuda Haškog suda generalima Gotovini i Markaču neće utjecati na pristupni proces. Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da premijerka Jadranka Kosor nije rekla da neće prihvatiti hašku presudu.

"Želim biti precizan, to je prvostupanjska presuda u kojoj ima kvalifikacija s kojima se ne slažemo. U tom pogledu, očekujemo da će te kvalifikacije, posebice ona o udruženom zločinačkom pothvatu, biti razmotrene i odbačene. Također je važno naglasiti da je to prvostupanjska presuda koja ni na koji način ne dovodi u pitanje Domovinski rat i pravo Hrvatske da oslobodi svoj teritorij od okupacije", rekao je Jandroković, dodajući da je Hrvatska surađivala i da će nastaviti surađivati s Haškim sudom.

Također je rekao da sadašnja niska potpora hrvatskih građana članstvu u EU-u, po istraživanjima provedenim odmah nakon haške presude, ne odražava stvarno stanje na terenu. "Treba imati u vidu da je potpora hrvatskih građana posljednjih godina bila stabilna na razini između 55 i 64 posto i siguran sam da će buduća istraživanja pokazati rast potpore", rekao je Jandroković.

Jandroković je rekao da potrebno sačuvati "hladnu glavu" i ne povezivati hašku presudu s pregovorima s EU-om. "Ne smijemo upasti u zamku i vezati naš pregovarački proces ulaska u EU s presudom Haškog suda. Sada treba biti dovoljno mudar, zadržati hladnu glavu i ne dopustiti da se upadne u takvu zamku", rekao je.

Povjerenik Fuele je, odgovarajući na novinarsko pitanje, odbacio nagađanja o vezivanju završetka pregovora s Hrvatskom s davanjem kandidatskog statusa Srbiji, o čemu je prošli tjedan govorio mađarski premijer Viktor Orban. "Želim iskoristiti ovu prigodu i odbaciti sve špekulacije o bilo kakvom povezivanju. Jasno smo rekli da se svaka zemlja ocjenjuje na temelju vlastitih zasluga", rekao je Fuele.

Povjerenik je također naznačio mogućnost promjene dosadašnje prakse da se zemljama koje žele ući u EU prvo dade kandidatski status, a da se naknadno određuje datum početka pregovora. Fuele se zauzima za to da se otvaranjem pregovora automatski stječe status kandidata. Odmah nakon međuvladine konferencije o pristupanju održan je sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Republike Hrvatske Europskoj uniji.

19.04.2011. 15:25:00
http://metro-portal.hr/zavrsetak-pregovora-u-lipnju-ambiciozno-ali-ne-i-nedostizno/57911/