Metro-portal.hr

objavljeno 10.12.2018. 14:01:00
SAJMOVI

Završen rekordni 24. Sa(n)jam knjige u Istri

Najveći magnet za publiku svakako su bile književne zvijezde i filozofi koji su svoja najnovija izdanja predstavljali u neformalnom ozračju

Sjajni dani u Puli
Sjajni dani u Puli (Sa(n)jam knjige u Istri)

Pulski sajam knjiga koji je u 10-ak dana obišlo više od deset tisuća posjetitelja koje su privukla premijerna predstavljanja novih naslova i gostovanja inozemnih zvijezda završen je za ovu godinu, a pripreme za sljedeću - počele su odmah.

Sajam autora i publike - dugogodišnja je to formula uspjeha pulskog sanjanja knjiga: Radili smo program za koji smo znali da je dobar, ali nismo očekivali baš takvu posjećenost,  kaže direktorica Sajma Magdalena Vodopija.

Najveći magnet za publiku svakako su bile književne zvijezde i filozofi koji su svoja najnovija izdanja predstavljali u neformalnom ozračju. Nisam niti optimist niti pesimist, ja sam pragmatičar. Nosim se sa situacijom kakva je, ne očekujem idealna rješenja, ne više, možda je tako bilo kad sam bio mlađi,  izjavio je nobelovac Wole Soyinka.

Najviše se razgovaralo o slobodi, središnjoj temi sajma: Ja mislim da je sloboda kad možeš reći ne,  poručio je španjolski književnik Javier Cercas, a njegov islandski kolega Eiríkur Örn Norðdahl je, pak, ustvrdio: Što manje imaš, to si slobodniji, ali mislim da je dobro nemati slobodu cijelo vrijeme, možete imati odgovornost umjesto slobode.

Sajam su obilježila i sjećanja na pisce koji više nisu s nama: Na komemoraciji je Milan Rakovac došao na ideju da napravimo jednu knjigu koja bi bila neka vrsta spomenara, spomena na djelo Daše Drndić, na njezinu toplinu, na sve ono što je Daša svima nama značila,  rekao je nakladnik Seid Serdarević.

Domaća atmosfera iz godine u godinu vraća u Pulu i pisce i njihove čitatelje. Povezuju ih i simbolične sajamske nagrade već tradicionalno dodijeljene posljednjeg dana. Čitatelji biraju najbolju knjigu, a sajam najboljeg čitatelja.

10.12.2018. 14:01:00
http://metro-portal.hr/zavrsen-rekordni-24-sanjam-knjige-u-istri/115832/