Metro-portal.hr

objavljeno 09.04.2018. 13:29:00
NOVE NADE

Završen proljetni ciklus Filmske naSTAVe u kinu Tuškanac

Dodjelom nagrada i gostom iznenađenja završen proljetni ciklus Filmske naSTAVe u kinu Tuškanac na kojem je sudjelovalo više od 150 djece i mladih

Tjedan dana filmskih znanja
Tjedan dana filmskih znanja (Kino Tuškanac)

Završene su radionice animiranog filma za osnovnoškolce u jutarnjem terminu i igranog filma u popodnevnom terminu, gdje su sudionici napravili svoje prve igrane i animirane filmove, a čija će se premijera održati u srpnju s filmovima zimskog i jesenskog ciklusa.

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedinstven je program nastave filmske umjetnosti na području Republike Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju - jedini je filmsko obrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je uz to potpuno besplatan, a ove godine je okupila brojne srednjoškolce, učenike viših razreda, a učenica osmog razreda, Lucija Bilandžić doputovala je čak iz Vukovara, iz Osnovne škole Blage Zadre, kako bi po četvrti put sudjelovala na analizi filma.

Kako kažu brojni polaznici u anketama, filmska nastava im pomaže u školi na raznim predmetima, da se bolje izražavaju i iznose svoje stavove, da razmišljaju analitički a najviše od svega im stvara sigurnost i potrebu za daljnjim kreativnim radom. Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

Na nastavi su uz svakodnevne projekcije i analize prikazanih filmova obrađeni sljedeći pojmovi: kadar, plan, scena, sekvenca, autorski kadar, subjektivni i objektivni kadar, kutovi snimanja, statična i dinamična kamera, ritam, montaža, scenarij, režija, prizorna i neprizorna glazba, filmski klasik, dokumentarni film, humor na filmu, ali i mnoge druge teme poput besplatnog obrazovanja, Platonove špilje i sl., ovisno o filmu koji je taj dan prikazan.

Nastavu su vodile dipl. montažerka Jelena Modrić i prof. hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić uz gosta iznenađenja. Posljednji dan radionice gostovao je Igor Bezinović, nagrađivani redatelj mlađe generacije koji je predstavio svoj dokumentarni film „Blokada".

Igor Bezinović je polaznicima radionice približio dokumentarni film, razgovarao s njima o nastanku ideje, detaljno razradio montažu filma te im dao savjete kako da sami snime svoj prvi dokumentarni film. Redatelj je pozdravljen oduševljenim pljeskom, a mnogi polaznici su tvrdili kako baš zbog njegovog dokumentarnog filma sada želi gledati još više dokumentaraca.

Na završetku proljetnog ciklusa Filmske naSTAVe u Tuškancu podijeljene su diplome i nagrade. Najaktivnijom polaznicom ovoga je puta proglašena Vida Terze, učenica prvog razreda II. gimnazije iz Zagreba, a za nagradu na iskazanom trudu, analitičkim vještinama postat će članica međunarodnog žirija mladih 11. Four River Film festivala koji će se održati od 11. do 15. rujna 2018., paralelno sa svojom nacionalnom inačicom, Filmskom revijom mladeži, u Karlovcu.

Neslužbene, ali isto tako važne nagrade za vjernost dodijeljene su polaznicima koji su čak deseti put za redom na nastavi u kinu Tuškanac. Dojmovi polaznika, učenika, studenata, profesora ali i voditelja radionica izrazito pozitivni. Od onih najmlađih kojima filmske radionice pomažu u školi na nastavi likovnog odgoja ali i drugim predmetima, do onih starijih kojima nastava potiče kritičko razmišljanje te ih potiče da dublje sagledaju umjetnost i svijet oko sebe.

Ono što je dio nastave, a nikako nije zanemarivo jest da se u pet dana rađaju divna nova prijateljstva i stječu kvalitetna znanja koja ne ostaju samo na radionicama, već su primjenjiva i dalje u formalnoj nastavi i izvan nje.

U okviru Dana medijske pismenosti, 21. travnja od 10 - 14 sati u kinu Tuškanac održat će se još jedan gratis dan Filmske naSTAVe, na kojoj će nam se sigurno pridružiti brojni novi polaznici, ali isto tako i standardni sudionici koji će sigurno doći sami.

09.04.2018. 13:29:00
http://metro-portal.hr/zavrsen-proljetni-ciklus-filmske-nastave-u-kinu-tuskanac/111405/