Metro-portal.hr

objavljeno 11.11.2019. 16:30:00
COOL

Završen No Sleep Festival

Ljubitelji elektronske glazbe iz više od 40 zemalja svijeta okupili su se u Beogradu tijekom sjajnog vikenda od 8. do 10. studenog

No Sleep Festival 2019
No Sleep Festival 2019 (Arhiva)

Jučer je završeno izuzetno uspješno, drugo po redu izdanje No Sleep Festivala, koje je ovog vikenda premašilo očekivanja i samih organizatora. Ljubitelji elektronske glazbe iz više od 40 zemalja svijeta okupili su se u Beogradu tijekom sjajnog vikenda od 8. do 10. studenog kako bi na deset lokacija širom grada ispratili nastupe nekih od najtraženijih i kultnih imena elektronske scene. Glavni Hangar u Luci Beograd, udarna i po kapacitetu uvjerljivo najveća festivalska lokacija, već prve noći je bila kompletno rasprodana, a u odnosu na prošlu godinu, zabilježena je i veća posjeta u klubovima kao što su Drugstore, 20/44, half, Mladost, Gadost, Gajba, Dot i drugi. Publika je već prve noći ovacijama ispratila fantastičan nastup belgijske superzvijezde Amelie Lens, ali i sjajan set zatvaranja koji je pripao trenutno najtraženijem rezidentu kluba Berghain, Kobosilu. Ljubitelji klupske kulture iz cijelog svijeta mogli su upravo u Beogradu proslaviti 20. rođendan svjetskog simbola clubbinga, londonskog kluba fabric, a postavu ove specijalne noći predvodio je britanski zvjezdani dvojac Bicep koji je sinoć u Hangaru imao dugoočekivani, premijerni nastup u Srbiji. Tijekom ovog vikenda, na glavnoj lokaciji No Sleep Festivala još su nastupali i talijanski hit duo Mind Against, dansko-ruska zvijezda u usponu Anastasia Kristensen, rezidenti kluba fabric Terry Francis i Anna Wall, te belgijski duo Joyhauser i Farrago, vedeta izdavačke kuće Amelie Lens. Maratonski provod je počeo u petak već u podne u prodavaonici ploča Yugovinyl, da bi se zatim poslije 48h neprestalnog programa kasnije završio u klubu Drugstore, uz najposjećenije jutarnje partyje čije glavne zvijezde su bile poljska techno heroina VTSS i australski DJ mag YokoO. Upravo Drugstore je prve noći bio mjesto možda i najvažnijeg trap partyja ove sezone gdje je plejadu mladih zvijezda predvodio Klinac, balkanska glazbena senzacija! Specijalni dio programa činila je i posjećena No Sleep konferencija na kojoj je govorilo nekoliko desetina vodećih stručnjaka iz raznih polja koje danas čine nerazdvojivi dio glazbene i festivalske industrije.

Bicep DJ Set@No Sleep Festival 2019: https://youtu.be/zp8WQOpeASQ

Festival je u subotu proključao zahvaljujući atmosferi koja je vladala pod zastavom jednog od najpoznatijih klubova fabric. Uvertiru za program u Hangaru u Luci Beograd priredili su rezidenti ovog kluba, Anna Wall i Terry Francis, a štafetu je potom preuzela popularna belgijska zvijezda Anastasia Kristensen, čiji je set postavio savršenu scenu za najtraženiji britanski dvojac Bicep! Zavjesu na rave u industrijskom okruženju Luke Beograd, uz glasne ovacije brojne publike, spustio je talijanski tandem Mind Against. Kao i prethodnog festivalskog dana, zabava se potom transformirala u afterparty u klubu Drugstore, koji je bio u rukama techno i house zvezde „All Day I Dream kolektiva" pod imenom YokoO, kao i DJ-eva Bokee i Popi Divine. U toku noći, u nedavno otvorenom klubu half dominirao je distopijski retro zvuk za koji je zaslužan bio Djedjotronic, a ništa manje gorljivo bilo je i u drugim klubovima u kojima se odigravao program No Sleep Festivala tijekom dana, noći i jutra.

U petak, prvog dana festivala, tisuće techno fanova našlo se u Glavnom Hangaru kako bi ovacijama ispratili miljenicu svjetske elektronske scene Amelie Lens, a u stopu ju je pratila DJ zvijezda u usponu Kobosil, dok je prava rejverska atmosfera zavladala još tokom nastupa imena poput Joyhausera i Farraga. Završetak provoda prvog dana, koji je započeo još u podne, odigrao se u klubu Drugstore, gdje je tijekom jutra na afteru preovladavala klupska underground atmosfera na čelu s fantastičnom VTSS, ali i regionalnim producentima Lagom i Forest People. Ranije tijekom noći, Drugstore su zapalile trap zvijezde koju su predvodili neumorni Klinac, njegov Apollo kolektiv, osiječki reper Z++, trio FAM i partimejkeri Cake Boys.

Amelie Lens at No Sleep Festival 2019: https://youtu.be/uxGsqdesQVE

No Sleep Konferencija u subotu je predstavila drugi dio programa, s panelima koji su se bavili gorućim temama kreativnih industrija. Najviše pažnje privukao je eksluzivni panel fabric ekipe, gdje su iskusni glazbeni znalci Anna Wall, Terry Francis i Judy Griffith podjelili svoje višegodišnje iskustvo iz industrije. O primjeni novih umjetničkih izraza u produkciji događaja uživo diskutirali su profesionalci koji stoje iza kluba s aktivističkom crtom MMA Munich, popularnog serijala partyja Elrow, festivala Dev9t i Fondacije 2021, a panelisti su se tijekom podneva bavili i medijskim izveštavanjem o elektronskoj muzici, modelima partnerstva i sponzorstva u kreativnoj industriji i mnogim drugim temama. I prethodnog dana, 8. studenog, prisutni su imali prilike čuti „No Sleep Exclusive Talks" segment programa, a ovaj put je govorio agent vodećih elektronskih zvijezda Roman Trystram. Osim toga, o trap sceni u petak govorili su mladi i iskusni treperi, a panelima su obuhvaćeni i potencijali festivala u sklopu privrednih doprinosa gradovima, mentalno zdravlje i položaj žena u glazbenoj industriji, štetnost narkotika koja je predstavljena ove godine u sklopu „Stay Clean" kampanje, i mnoge druge interesantne teme koje su okupile kako iskusne znalce kreativne industrije i medijske scene, tako i sve zainteresirane da čuju iskustva i mišljenja profesionalaca iz glazbenog svijeta.

11.11.2019. 16:30:00
http://metro-portal.hr/zavrsen-no-sleep-festival/121868/