Metro-portal.hr

objavljeno 27.06.2022. 10:01:00
FESTIVALI

Završen Festival mediteranskog filma

Najboljim filmom u programu hrvatskoga kratkometražnog filma proglašen je "Carpe diem" Filipa Antonija Lizatovića, dok je žiri mladih najboljim filmom u programu Mediteran proglasio film Nine Violić "Baci se na pod

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Žiri u kojemu su bili Ewa Bojanowska, predstavnica kompanije New Europe Film Sales, redatelji Marko Dješka i Natko Stipaničev, te voditelj Kinoteke Zlatna vrata Vlado Ercegović Udicu festivala za najbolju Ješku i nagradu od 15.000 kuna dodijelili su Lizatovićevu filmu zbog, kako su obrazložili, "vještog poigravanja s dinamikom koja manevrira pažnju gledatelja, komičnih odnosa među likovima, te satiričnog prikaza izazova turističke sezone".

Udicu Festivala za najbolji scenarij i nagradu od 5000 kuna dobio je Šimun Šitum za film "Sprovod". Žiri je ocijenio da taj film "veoma jake, ali suptilne emocije, vješto i koncizno prikazuje duboke obiteljske odnose autentične ovom tvrdom balkansko-mediteranskom kraju". 

Šitumov film dobio je i nagradu publike za najbolju Ješku te novčanu nagradu u iznosu od 5000 kuna.

Posebno priznanje žirija dobio je film "Ne pogađa svaka" Marka Dugonjića. Prema obrazloženju, film je "podsjetnik na to da žena uistinu može sve, bilo to mukotrpno putovanje u bolnicu zbog poroda ili pečenje pite u sterilizatoru".

Žiri mladih, u kojem je bilo osam članova iz projekta "Budi kino producent" održanog u sklopu projekta Kino Magistrala, Udicu Festivala za najbolji dugometražni film iz programa Mediteran i tisuću eura dodijelio je filmu Nine Violić "Baci se na pod".

27.06.2022. 10:01:00
http://metro-portal.hr/zavrsen-festival-mediteranskog-filma/138325/