Metro-portal.hr

objavljeno 22.07.2008. 21:08:31

Zaustavljeni prosvjedi u Beogradu

Nakon intervencije policije i poziva tajnika Srpske radikalne stranke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)

Nekoliko stotina pripadnika ultranacionalističke udruge "Obraz" i drugih desničarskih organizacija, te manji broj starijih osoba, pretežito bosanskih Srba, pristaša uhićenog haaškog optuženika Radovana Karadžića prosvjedovalo je u utorak poslije podne na beogradskom Trgu Republike skandirajući Karadžićevo ime i upućujući prijetnje srbijanskim vlastima, no policija ih je ubrzo potisnula s glavnog gradskog trga.

Veliki broj policajaca u opremi za razbijanje demonstracija rastjerao je okupljenu skupinu prosvjednika s glavnog beogradskog trga i potisnuo ih ka Knez Mihailovoj ulici.

U skupini je zamijećen glavni tajnik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić i brat uhićenog haškog optuženika Luka Karadžić.

Na trgu je bilo okupljeno izmedju 200 i 300 pripadnika Europskog centra srpske dijaspore i pripadnika ultranacionalističkih organizacija. Neki su bacali dimne baklje i petarde i uzvikivali imena uhićenog Radovana Karadžića i odbjeglog optuženika Ratka Mladića, skandirali "izdaja" i pjevali "Oj Kosovo, Kosovo".

Prosvjedi počeli odmah nakon uhićenjaPolicija u Kraljevu je priopćila da su tijekom prošle noći kamenovane prostorije općinskih odbora Liberalno - demokratske partije, Socijalističke partije Srbije i nekadašnje sjedište Demokratske stranke u tom gradu.
Prošle je noći beogradska policija, oko 1.30, intervenirala na Trgu Republike i razbila grupu od 15-ak mladića koji su iskazivali potporu Karadžiću, dok su ispred Specijalnog suda bili mladići u majicama s natpisom "Obraz" i srpskim zastavama.
U sukobu između policije i demonstranata razbijeno je nekoliko skulptura koje su tu postavljene u okviru festivala Belef što se ovih dana održava u Beogradu.

Ranije tijekom dana Šešeljev zamjenik na čelu Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić najavio je prosvjede te stranke i pozvao domoljubne snage da im se pridruže jer, kako je rekao "Karadžić je kriv samo zato što je Srbin", a za veleizdaju okrivio srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Prosvjednici su se razišla nešto poslije 19 sati na poziv tajnika Srpske radikalne stranke Aleksandra Vučića koji je sudjelovao u prosvjedu ultranacionalista zbog uhićenja Radovana Karadžića.

Vučić je pozvao okupljene pripadnike Europskog centra srpske dijaspore i ultranacionalističke udruge "Obraz" da se mirno raziđu i kazao kako se nada da će sljedećih dana "organizirati veće prosvjede i pokazati da Srbiju nismo ubili".

On je okupljenima zahvalio "što vole Srbiju i srpski narod i Radovana Karadžića i što su spremni boriti se za Srbiju".

Veliki broj specijalaca još uvijek osigurava središte grada gdje je promet zaustavljen, a trgovine zatvorene. (METRO/HINA)

22.07.2008. 21:08:31
http://metro-portal.hr/zaustavljeni-prosvjedi-u-beogradu/10114/