Metro-portal.hr

objavljeno 23.08.2012. 22:46:00
RAT PROTIV PIRATA

Zatvorena tri najveća piratska portala za Android aplikacije

Od početka godine traju akcije protiv pirata i do sada je većina piratskih servisa nestala ili je prisilno zatvorena

FBI zatvara punom parom
FBI zatvara punom parom (FBI)

Android je najpopularnija platforma za pametne telefone sa stotinama tisuća aplikacija koje su se do sada mogle nabaviti i na piratskim portalima. No, kako su FBI i srodne agencije diljem svijeta krenule u ozbiljnu akciju, to je sada gotovo nemoguće.

FBI je priopćio da je, zajedno s francuskom i nizozemskom policijom, zatvorio tri portala koja su prodavala piratske aplikacije za operativni sustav Android. Radi se o poznatim portalima na adresama applanet.net, appbucket.net i snappzmarket.com, na kojima se sada nalazi priopćenje FBI-a o oduzimanju domena zbog kršenja zakona o autorskim pravima.

Navedeni servisi specijalizirali su se za mobilne sadržaje, a tijekom akcije su agenti FBI-a preuzeli na tisuće kopija popularnih aplikacija, za koje se osnovano sumnja da su distribuirane bez dozvole njihovih autora.

Vlasnici portala su u problemima jer nisu besplatno dijelili aplikacije, nego su prodavali piratizirane verzije i uzimali novac sebi, ostavljajući na taj način autore i vlasnike aplikacija bez novaca.

Izdano je i devet naloga za uhićenje, a zaplijenjeni su i serveri koji se uglavnom nalaze izvan teritorija SAD-a, kako bi se prikupili dokazi protiv osoba osumnjičenih za umiješanost u poslovanje ovih web servisa.

23.08.2012. 22:46:00
http://metro-portal.hr/zatvorena-tri-najveca-piratska-portala-za-android-aplikacije/73479/