Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2009. 15:24:28
POLA POSLA GOTOVO

Zatvorena još dva poglavlja u pristupnim pregovorima

Carl Bildt vjeruje da će pregovori brzo završiti ako Zagreb pokaže dovoljno odlučnosti

(Nina Đurđević, CROPIX)
Hrvatska je u ponedjeljak u Bruxellesu zatvorila još dva poglavlja u pristupnim pregovorima s EU-om i sada ima više od polovice zatvorenih poglavlja, njih ukupno 17.

Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini Hrvatska je zatvorila pregovore u poglavljima Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga te Socijalna politika i zapošljavanje.

Tri poglavlja koja su već dulje vrijeme tehnički spremna za otvaranje - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš i Ribarstvo, ni na ovoj pristupnoj konferenciji nisu otvorena jer Slovenija još nije dala suglasnost.

"Pregovori s Hrvatskom ušli su u završnu fazu, više od polovice poglavlja je zatvoreno. Uspostavljena je radna skupina za izradu nacrta pristupnog ugovora, koja je u prošlu srijedu započela s radom. Pregovori će brzo završiti bude li u Zagrebu odlučnosti da se oni brzo nastave, u što ne sumnjam", rekao je na konferenciji za novinare švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

"Zadovoljan sam što smo kao predsjedništvo u proteklih nekoliko mjeseci ubrzali pristupni proces. Još će neka poglavlja trebati riješiti i nadam se da će to brzo biti učinjeno tako da ćemo uskoro Hrvatsku moći dočekati kao novu članicu EU-a", dodao je.

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković je izrazio uvjerenje da će 2010. biti završna godina hrvatskih pregovora.

"Uvjeren sam da će 2010. biti završna godina u našim pristupnim pregovorima i da će to rezultirati potpisivanjem ugovora o pristupanju", rekao je Jandroković. (hina/metro-portal)

21.12.2009. 15:24:28
http://metro-portal.hr/zatvorena-jos-dva-poglavlja-u-pristupnim-pregovorima/29086/