Metro-portal.hr

objavljeno 19.11.2015. 13:07:34
NOVI REŽIM

Zatvaraju se granice za ekonomske migrante

U rijeci izbjeglica na balkanskoj ruti bilo je mnogo ekonomskih migranata, no od sada se propuštaju samo državljani Sirije, Afganistana i Iraka

Ograničenje ulaska - samo oni iz ratnih područja mogu proći
Ograničenje ulaska - samo oni iz ratnih područja mogu proći (Arhiva)

Hrvatska djelomično zatvara granice, jer će dopuštati prolaz samo izbjeglicama iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Slovenija je danas pokušala vratiti 162 migranata koji dolaze iz ratom neugroženih zemalja poput Maroka, Bangladeša, Šri Lanke i Liberije. Hrvatska je taj zahtjev odbila pa se ti migranti još uvijek nalaze u Sloveniji.

Srbija i Makedonija ograničile kretenje migranata

Srbija je zatvorila svoje granice za sve migrante koji nisu izbjeglice s ratnih područja, potvrdili su u četvrtak novinarima srbijanski državni dužnosnici nakon što je Visoko povjerenstvo UN za izbjeglice (UNHCR) priopćilo da su Makedonija i Srbija ograničile prolaz za migrante koji ne dolaze s ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Afganistana.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin naglasio je da su granice zatvorene za ekonomske migrante, slijedom stajališta u Hrvatskoj i Sloveniji tko u ovim zemljama ne može uživati gostoprimstvo.

"Moramo zaštititi svoju zemlju i zato smo primijenili recipročne mjere prema onima za koje u Hrvatskoj i Sloveniji smatraju da za njih nema mjesta. Nećemo dopustiti da u Srbiju uđe nitko tko ne može nastaviti putovanje. Mi nismo zemlja u koju oni dolaze kako bi ostali, oni kroz Srbiju samo prolaze i tako će ostati", rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

I Slovenija prestaje primati ekonomske migrante

Slovenija je počela zaustavljati prihvat stranih državljana na svojoj granici s Hrvatskom za koje sumnja da su čisti ekonomski migranti, a ne izbjeglice koje bježe iz ratom zahvaćenih zona na Bliskom istoku, potvrdila je u četvrtak slovenska policija u izjavi za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Dodatna obrazloženja odluke nisu se mogla dobiti, a glasnogovornica slovenske policije Vesna Drole najavila je Hini priopćenje za javnost.

Kao prenosi slovenska agencija, do odluke da se javno objavi prestanak primanja ekonomskih migranata došlo je u srijedu, nakon što Hrvatska nije odgovorila na zahtjev Slovenije da primi natrag skupinu stranaca za koje se sumnja da su ekonomski migranti koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu.

Zadnjih dana u Sloveniju dolazi sve više osoba za koje se, na osnovi njihova državljanstva, pretpostavlja da su čisti ekonomski migranti, a oni u Sloveniji obično ni ne zatraže azil. Njihov je ulazak i boravak u skladu s važećim propisima EU-a u Sloveniji nezakonit, navode u slovenskoj policiji te dodaju da su se nakon neuspjela formalnog pokušaja njihova vraćanja u Hrvatsku odlučili javno objaviti da Slovenija više ne prima ekonomske migrante.

19.11.2015. 13:07:34
http://metro-portal.hr/zatvaraju-se-granice-za-ekonomske-migrante/95073/