Metro-portal.hr

objavljeno 13.04.2010. 15:21:39
BROJ JEDAN

Zatvara se jedno, ali ne otvara niti jedno pregovaračko poglavlje

Na pristupnoj konferenciji 19. travnja zatvorit će se poglavlje Sloboda kretanja roba

(Wikipedia)

Hrvatska će na sljedećoj pristupnoj konferenciji u ponedjeljak, 19. travnja, zatvoriti pregovore u poglavlju Sloboda kretanja roba, ali ni jedno od tri još neotvorena poglavlja neće biti otvoreno, potvrdilo je u utorak španjolsko predsjedništvo EU-a.

"Mogu potvrditi da će se međuvladina konferencija o pristupanju na veleposlaničkoj razini održati u ponedjeljak, a na njoj će Hrvatska zatvoriti pregovore u poglavlju 1, Sloboda kretanja roba", rekla je za Hinu glasnogovornica španjolskog predsjedništva Cristina Gallach.

Glasnogovornica Gallach je dodala da španjolsko predsjedništvo predviđa još jednu pristupnu konferenciju na ministarskoj razini u lipnju, na kojoj se očekuje otvaranje i zatvaranje nekoliko poglavlja.

Hrvatska je dosad u pristupnim pregovorima otvorila 30 od 33 poglavlja o kojima se pregovara. Od 30 otvorenih poglavlja njih 17 je zatvoreno. Za otvoriti su ostala poglavlja Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

Za otvaranje triju preostalih poglavlja Hrvatska je ispunila svoj dio posla i sada Europska unija treba usvojiti svoja zajednička pregovaračka stajališta kako bi se i ona otvorila.

Za poglavlja Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava Europska komisija izrađuje nacrt zajedničkog pregovaračkog stajališta, koje se onda upućuje Vijeću EU-a.

Nacrt zajedničkog pregovaračkog stajališta za poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Komisija je već predala Vijeću i utorak je predstavljeno na sastanku radne skupine za proširenje. Na radnoj skupini za proširenje također je predstavljen nacrt zajedničkog pregovaračkog stajališta za zatvaranje pregovora u poglavlju Porezi.

Iako se razmišljalo o mogućnosti da se travanjska pristupna konferencija odgodi za tjedan ili dva kako bi se dalo vremena za dovršetak potrebnih postupaka za otvaranje poglavlja 31 i zatvaranje poglavlja 16, španjolsko predsjedništvo je odlučilo da se u ponedjeljak ipak održi konferencija o pristupanju iako će biti zatvoreno samo jedno poglavlje. (hina/metro-portal)

13.04.2010. 15:21:39
http://metro-portal.hr/zatvara-se-jedno-ali-ne-otvara-niti-jedno-pregovaracko-poglavlje/37755/