Metro-portal.hr

objavljeno 28.11.2013. 17:57:09
MLJAC

Zašto žene više vole slatko?

U slučaju da se ne možete suzdržati od slatkog, pred vama je zadatak promjene načina života, a time i prehrane

Ne možete odoljeti čokoladi? Krivi su geni ...
Ne možete odoljeti čokoladi? Krivi su geni ... (FreeDigitalPhotos)

Ljubav žena prema slatkoj hrani opće je poznata, a znanstvenici su se dugo pitali zašto baš žene vole slatko više od muškaraca. Sad je i ta misterija riješena, a odgovor je pronađen na mjestu gdje smo ga i očekivali - u genima, preciznije, u dijelu gena koji je odgovoran za želju za slatkim i pretilost.

Kanandski znanstvenici tvrde da je taj dio gena djelomično uzorkuje pretilost jer potiče žene da jedu jednoličniju hranu, koja je vrlo često nezdrava. Bez obzira na vjerovanje da se gene ne može mijenjati, znanstvenici tvrde da se neke stvari, poput želje za slatkim, mogu aktivirati zbog stresa. 

To praktično znači da u slučaju da se odlučite na zdrav način života vaš gen neće biti i neprijatelj vaše linije, stoga, evo još jednog dobrog razloga za promjenu životnog stila. 

Istraživanje je pokazalo i da djeca koja uvijek radije jedu slatko imaju drugačiji dio gena koji je zadužen za smanjenje razine dopamina u organizmu. Naime, šećer služi za dizanje razine dopamina, što dovodi do osjećaja sreće i zadovoljstva.

Stoga, u slučaju da se ne možete suzdržati od slatkog, pred vama je zadatak promjene načina života, a time i prehrane. 

28.11.2013. 17:57:09
http://metro-portal.hr/zasto-zene-vise-vole-slatko/81860/