Metro-portal.hr

objavljeno 08.08.2011. 17:15:00
SINDROM USAMLJENE PEPELJUGE

Zašto žene ne znaju s novcima

Imate više cipela nego Imelda? Nemate novaca? Računica je vrlo jednostavna.

Fotografija vijesti

Jedna od najčešćih rečenica koju žene izgovaraju je „Ja bih ovo, ja bih ono, ali nemam novaca za to." Čak i vrlo uspješne žene koje zarađuju iznad prosjeka često se nalaze u situacijama da na kraju mjeseca baš i nemaju novaca za osnovne potrepštine. Zašto je to tako?

Vjerojatno zato što većina žena kad ima novac troši ga nemilice na sve ono što zaista i nije potrebno!

Prebrojite samo koliko imate cipela na visoku petu? Koliko puta ste obule one s najvišom potpeticom? Koja je bila njihova cijena? O odjeći i modnim dodacima nećemo niti razgovarati, tisuću i prvi šal je zaista ono što vam treba. Kao i one traperice koje su broj premale, ali bile su na sniženju, a planirate skinuti 5 kila idući mjesec.

Ovakvo neodgovorno ponašanje prema novcu krije se iza neke zastarjele činjenice da se za osnovne potrebe u kući uvijek brinuo muškarac, a ženini novci bili su nešto poput džeparca. Princ na bijelom konju brinuo se o svemu, a male Pepepljugice su kupovale nove cipele. Nažalost vrijeme je za triježnjenje!

Nema više princa. Prema statističkim podacima 70% žena završi samima i financijski odgovornima za svoj život. Od njih samo 47% ima dovoljno za pristojan samački život! Naspram 59% muškaraca koji ako ostanu udovci mogu normalno živjeti, žene se nađu izgubljene u situaciji gdje novac koji imaju moraju raspodijeliti i na račune i hranu i poneku sitnicu (ako im ostane).

S obzirom na majčinske obveze tijekom kojih žene često prekidaju karijeru ili ju započinju kasniju, njihov mirovinski fond manji je od muškog. Kad tome pribrojimo manje plaće za isti posao i više bolovanja, na kraju će svaka žena imati manju mirovinu od muškog kolege. Rješenje je u umjerenosti i razmišljanju unaprijed.

Svaka žena bi trebala razmisliti o dodatnom ulaganju u svoj mirovinski fond ili nekoj vrsti osiguranja za stare dane, ali i u slučaju razvoda ili neke druge nevolje kroz koju će se morati sama provući.

Sljedeći put kad budete kupovale nove cipele razmislite možete li taj novac nekako bolje uložiti. 

08.08.2011. 17:15:00
http://metro-portal.hr/zasto-zene-ne-znaju-s-novcima/62082/