Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2013. 21:01:00
STOGODIŠNJACI

Zašto žene duže žive

Žene žive dulje od muškaraca iz prilično jednostavnog razloga - njiho imunološki sustav stari sporije od muškog

Japan ima najviše stogodišnjaka
Japan ima najviše stogodišnjaka (Arhiva)

Japan je zemlja s najviše stogodišnjaka, pa je logično da je upravo tamo provedeno istraćivanje o dugovječnosti žena, koje u prosjeku žive dosta duže od muškaraca. U Japanu žene mogu očekivati da dožive gotovo 87 godina, dok muškarci jedva prebacuju 79 u prosjeku.

Niti u jednoj zemlji na svijetu očekivani životni vijek muškarca nije preko 80 godina, dok je za žene ta brojka dostižna u prvih 40 zemalja po dugovječnosti. Stoga su znanstvenici na Medicinskom fakultetu u Tokiu proveli istraživanje koje je pokazalo da je tajna u imunološkom sustavu žena koji stari sporije nego kod muškaraca.

Ključna razlika između žena i muškaraca je u B stanicama koje izlučuju antitijela i T stanicama koje štite tijelo od infekcija. Kod muškaraca te stanice brže propadaju nego kod žena, što je otkrilo razlog zašto su muškarci podložniji upalama od žena. 

Različit način rada imunoloških sustava žena i muškaraca, kao posljedica različitih vodećih hormona u tijelu, pokazao se kao ključ dugovječnosti, a na znanstvenicima je da pokušaju nekako izjednačiti stvar.

16.05.2013. 21:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-zene-duze-zive/78170/