Metro-portal.hr

objavljeno 19.07.2011. 08:05:00
MAČJA POSLA

Zašto vaša maca uvijek obavlja nuždu u susjedovom vrtu?

Izabire li i vaša maca uvijek susjedovo skupocjeno japansko cvijeće kako bi mu poručila ono što vi potajno mislite o njemu? Znanstvenici su otkrili zašto to radi

Fotografija vijesti

Iako na prvu zvuči simpatično, ovakve i slične situacije često znaju izazvati sukobe između vlasnika mačaka i njihovih susjeda.

Ipak, ukoliko se pokušavati izvući tvrdeći bijesnom susjedu da pretjerano dramatizira i da vaša maca tamo piški sasvim slučajno, vaš argument više neće držati vodu.

Istraživači su otkrili da mačke vrše nuždu u susjedovom skupom i rijetkom cvijeću kako bi obilježile ono što smatraju svojim teritorijem, što je uglavnom prostor unutar 100 metara od kuće.

Znanstvenici su „opremili" devet mačaka sa uređajima za GPS praćenje te malim kamerama, kako bi moglo detaljno promatrati mačje ponašanje kada je vršenje nužde i obilježavanje teritorija u pitanju. Mace su snimile 150 sati video materijala i 768 sati GPS podataka o kretanju, a napravljena je i anketa na više od 3000 vlasnika mačaka.

„Ukoliko imate mali vrt i ne želite svađu sa susjedima kojima ovo neće biti slatko niti smiješno kao vama, obavezno na rubovima svog dvorišta ostavite rahlu zemlju ili pijesak koje trebate redovito čistiti", rekao je Roger Tabor, voditelj istraživanja.

Studija je također pokazala kako su mačke u urbanim sredinama pod većim stresom od njihovih rođaka sa sela zbog toga što je njihov teritorij uglavnom manji i provode puno vremena štiteći ga od brojnih rivala.

Pokazalo se i kako prosječna maca provede do 12 sati dnevno drijemajući na svom omiljenom mjestu za odmor, koje je uglavnom i odlično mjesto s kojega može promatrati svoj teritorij. 

19.07.2011. 08:05:00
http://metro-portal.hr/zasto-vasa-maca-uvijek-obavlja-nuzdu-u-susjedovom-vrtu/61435/