Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2013. 17:01:00
MALE TAJNE

Zašto vam recepti ne uspijevaju?

Kad kuhate po receptu često se dogodi da ispadne nešto sasvim drugačije, a evo koje su najčešće greške

Sve se može pripremiti ukusno
Sve se može pripremiti ukusno (Arhiva)

Odlučili ste napraviti večeru za ekipu, našli pravi recept i ... točno prije nego što su gosti stigli, ili sjeli za stol, iz lonca ili pećnice izašlo je nešto potpuno drugačije od onoga što ste gledali na slici u kuharici.

Najčešće greške koje radimo pri pripremanju hrane po receptima imaju različite uzroke, od manjkavosti objašnjenja u receptima do naše nepažnje. Tako, primjerice, uobičajeno je korištenje posuđa u pogrešnoj veličini - tu vrijedi veće je bolje, pa uvijek uzmite najveću posudu koju imate.

Priprema je također vrlo važna, treba detaljno proučiti recepte i pribaviti sve sastojke ili njihove zamjene kako usred kuhanja ne bi bilo problema. Naravno, ako pritom pokušate napraviti frizuru ili srediti sobu, najvjerojatnije će patiti hrana na koju nećete dovoljno paziti pri kuhanju pa će nešto poći po krivu. 

Iako možda ne znate pravi okus koji bi hrana pripremljena po novom receptu trebala imati, svejedno je kušajte tijekom kuhanja kako bi odmah primjetili jeste li možda pretjerali s nekim začinom ili ga potpuno zaboravili.

Par trikova za kraj: tjestenina se obavezno miješa kako se ne bi pretvorila u ljepljivu smjesu, meso se obavezno peče nakon što je odstojalo barem dvadesetak minuta na sobnoj temperaturi (nikad izravno iz hladnjaka), povrće se reže na jednake komade kako bi se ravnomjerno skuhalo, a najveća temperatura kuhanja koristi se samo u posebnim slučajevima.

Sve u svemu, malo više vremena za pripremu i koncentracije za vrijeme kuhanja i problema neće biti.

05.05.2013. 17:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-vam-recepti-ne-uspijevaju/77946/