Metro-portal.hr

objavljeno 18.12.2012. 21:19:00
PITANJE ZA MILIJUN DOLARA

Zašto uopće postoje muškarci?

Iako uglavnom volimo misliti kako su žene znatno kompliciraniji spol, znanstvenici tvrde da tomu baš i nije tako

Gdje je mjesto muškarcima
Gdje je mjesto muškarcima (Arhiva)

Već vas vidimo kako ste pročitali naslov i pomislili: „Eh, i ja se to stalno pitam". I dok će prosječna cinična djevojka 21. stoljeća zasigurno odgovoriti da muškarci postoje zbog toga da industrija piva i nogometa imaju od čega živjeti, znanstvenici su ipak odlučili ponuditi malo „znanstveniji" odgovor.

Iako uglavnom volimo misliti kako su žene znatno kompliciraniji spol, zbog čega se i popularna kultura gotovo isključivo bavi ženskim problemima zadnjih 30 godina, znanstvenici tvrde da tomu baš i nije tako.

„Seks je vrlo komplicirana stvar", tvrdi evolucijski biolog Michael Brothurst u svom članku objavljenom u magazinu Science. „Štoviše, možemo ići toliko daleko i reći da moderna znanost još uvijek u potpunosti ne razumije muškarce."

Zbog čega uopće postoji muški spol, odnosno, zašto većina biljaka i životinja imaju dva spola?

Znanstvenici se u davanju odgovora na ovo pitanje oslanjaju na tzv. hipotezu Crvene kraljice, nazvanu po liku iz knjige Alisa s one strane ogledala, pisca Lewisa Carrolla. U toj knjizi Alisa i Crvena kraljica sudjeluju u utrci u kojoj obje trče u mjestu i nikako ne stižu na cilj.

Koristeći se tom analogijom, hipoteza Crvene kraljice tvrdi da organizmi i paraziti koji žive u i na njima zapravo sudjeluju u evolucijskoj utrci gdje jedni i drugi neprestano evoluiraju kako bi pretekli onog drugog, ali budući da to rade simultano, odnos snaga uvijek ostaje isti.

Seks je zapravo način na koji se organizmi nose s neprestanim promjenama u parazita, budući da se na taj način geni neprestano kombiniraju i omogućavaju našim potomcima da ne izgube svog „konja za trku".

Nadamo se da će vam ovo objašnjenje biti dovoljan razlog da ipak razmislite prije negoli sljedeći put poludite na vašeg mužjaka zato što se danima odbija odvojiti od daljinskog i kauča te pronaći posao.

18.12.2012. 21:19:00
http://metro-portal.hr/zasto-uopce-postoje-muskarci/66575/