Metro-portal.hr

objavljeno 27.03.2023. 20:05:00
SAVJETI

Zašto trebate izbaciti kućne ljubimce iz svog krevata

Tek toliko da znate - imati psa povezano s većim izgledima za poremećaje spavanja i probleme sa spavanjem dok je imati mačku povezano s većim izgledima za trzanje nogu

E, to vam ne treba ;)
E, to vam ne treba ;) (Arhiva)

Vjerojatno (ako ste vlasnik nekog kućnog ljubimca) ste se sreli s činjenicom da dijelite s njim/a postelju tijekom noći, štoviše, vrlo često ne možete ni spavati kako treba zbog njih.

Ukratko, imati psa povezano s većim izgledima za poremećaje spavanja i probleme sa spavanjem dok je imati mačku povezano s većim izgledima za trzanje nogu.

Iako se uzročna veza posjedovanja kućnog ljubimca i kvalitete sna i poremećaja spavanja nije mogla utvrditi, rezultati studije su u skladu s prethodnim studijama koje su otkrile da posjedovanje kućnog ljubimca ima negativan utjecaj na kvalitetu sna.

Wisnieski kaže: "Prethodne studije o povezanosti posjedovanja kućnih ljubimaca i kvalitete sna i poremećaja sna dale su različite rezultate. S jedne strane, psi i mačke mogu biti korisni za kvalitetu spavanja vlasnika zbog društvene podrške koju kućni ljubimci pružaju-ljubimci nude osjećaj sigurnosti i druženja, što može rezultirati poboljšanjima u razinama anksioznosti, stresa i depresije. No, s druge strane, kućni ljubimci mogu poremetiti san svojim vlasnicima".

"Ovo istraživanje imalo je za cilj utvrditi postoji li povezanost između posjedovanja psa i mačke i kvalitete sna i poremećaja spavanja, uključujući razmatranje aspekata kao što su hrkanje, buđenje tijekom noći, potreba za tabletama za spavanje i trzaji nogu."

U okviru istraživanja napravljeni su multivarijabilni modeli koji su također uključivali čimbenike kvalitete sna kao što su osjećaj umora, pospanosti, nedovoljno sna, vremena duljeg od 15 minuta potrebnog da se utone u san i prosječnog spavanja kraćeg od šest sati.

Dr. Wisnieski sugerira da bi razlike u povezanosti kvalitete sna i posjedovanja mačke u odnosu na vlasnika psa mogle biti zato što su mačke sklonije biti aktivnije noću.

Nadalje, otkrila je da postoji manje razlika u pokazateljima kvalitete sna između vlasnika mačaka i onih koji nemaju mačke u usporedbi s vlasnicima pasa i onih koji nemaju pasa.

Dr. Wisnieski je dodala: "Ako se uzročna veza utvrdi daljnjim istraživanjem, rezultati će imati implikacije na preporuke kliničara za liječenje pacijenata s lošom kvalitetom sna. Osim toga, mogu se razviti edukativni resursi za informiranje vlasnika kućnih ljubimaca o rizicima poremećaja spavanja i ponuditi potencijalna rješenja, poput držanja ljubimca u košari ili ograničavanja pristupa spavaćoj sobi noću."

Zaključno, studija priznaje da možda postoje potencijalni pozitivni aspekti zajedničkog spavanja s kućnim ljubimcem, ali podaci dobiveni od NHANES-a ne navode jesu li vlasnici doista spavali sa svojim psima ili mačkama.

"U budućnosti bi studije imale koristi od mjerenja veze između čovjeka i životinje, tako da možemo razumjeti kako snaga te veze utječe na kvalitetu sna", dodala je dr. Wisnieski.

27.03.2023. 20:05:00
http://metro-portal.hr/zasto-trebate-izbaciti-kucne-ljubimce-iz-svog-krevata/141764/