Metro-portal.hr

objavljeno 28.12.2017. 20:01:00
SAVJETI

Zašto trebamo spavati na lijevoj strani

Posljednja istraživanja pokazala su da spavanje na lijevoj strani može doprinijeti zdravlju mnogih organa

Spavanje na lijevom boku je najbolje
Spavanje na lijevom boku je najbolje (Arhiva)

Položaj u kojem spavate utječe na vaše opće zdravlje, znate li to? Posljednja istraživanja pokazala su da spavanje na lijevoj strani može doprinijeti zdravlju mnogih organa, a portal HealthDigezt objavio je popis nekoliko mogućih koristi spavanja na lijevoj strani.

Poboljšava funkcioniranje limfnog sustava

Limfni sustav ima ključnu ulogu u odstranjivanju otpada i toksina iz našeg sistema. Stručnjaci kažu da je najveći dio limfnog sustava smješten na našoj lijevoj strani i zato spavanje na toj strani može pomoći tijelu da efektivnije procesuira otpad. S obzirom da limfni sustav transportira masti, proteine i druge važne supstance do vaših tkiva, ležanje na lijevoj strani omogućava vašim stanicama da brže dobe ove supstance.

Omogućava slezeni da bolje odradi svoj posao

Slezena je najveći organ u limfnom sustavu i također se nalazi u lijevom dijelu tijela i kada spavate na toj strani ona radi bolje. Glavni razlog za to je gravitacija - pospješuje protok krvi kroz slezenu i omogućava joj da brže filtrira nečistoće.

Pospješuje eliminaciju "smeća"

Prostor između tankog i debelog crijeva također je na lijevoj strani. Gravitacijske sile olakšavaju "otpadu" da prijeđe iz tankog u debelo crijevo.

Može smanjiti noćnu žgaravicu

Patite li od stalne žgaravice dobro je spavati na lijevoj strani da ulovite barem malo sna. U toj će poziciji vaš želudac biti smješten između sfinktera koji ga spaja s jednjakom. Spavanje na lijevoj strani onemogućava da se sadržaj želuca vraća u jednjak.

Spašava vašu jetru od preopterećenja

S obzirom da je jetra na desnoj strani tijela ležanje na toj strani može napraviti pritisak na ovaj organ. Lijeva pozicija pak neće dopustiti toksinima i drugim štetnim supstancama da preopterete jetru.

Dobro je za srce

Lijeva strana srca prima krv iz pluća i pumpa ga u vaše tijelo. Zato spavanje na lijevoj strani može pomoći srcu da kvalitetnije i jednostavnije napravi svoj posao. Kada spavate na lijevoj strani gravitacija poboljšava funckiju vašeg krvotoka.

28.12.2017. 20:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-trebamo-spavati-na-lijevoj-strani/109393/