Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2014. 13:23:00
TECH SUCKS

Zašto trebamo nastaviti pisati rukom

Snalaženje na tipkovnici odavno je postala obaveza, no i dalje ćemo puno bolje stvari napraviti, zapamtiti i naučiti ako pišemo rukom

Pišite što više i što češće
Pišite što više i što češće (Arhiva)

Koliku važnost za nas ima pisanje rukom? Sudeći prema kurikulumima koji sve veću važnost daju računalu i tipkanju, sve manju. No prema istraživanjima psihologa i neuroznanstvenika, pisanje rukom vrlo je važna vještina duboko povezana s kognicijom, koja pomaže pamćenju i učenju.

Znanstvenici su otkrili da zapisivanje rukom aktivira čak tri različita područja u mozgu i trajno mijenja neuralne veze, a učenici koji rukom zapisuju bilješke na nastavi brže ih i bolje pamte. Zato će tipkovnica teško zamijeniti olovku, slažu se stručnjaci.

Naime, pisanje rukom stimulira mozak, a naročito dio koji se nalazi kod baze mozga, a zove se reticular activating system (RAS). Taj dio mozga zapravo služi kao filter za sve što naš mozak treba obraditi.

No, naročitu pažnju daje stvarima na koje ste u tom trenutku aktivno koncentrirani - upravo ono što pisanje radi. Pisanje aktivira RAS, koji onda šalje signale u cerebralni korteks s porukom da se radi o prioritetu. Stoga, ako ste se pitali zašto ste bolje učili kad ste pisali šalabahtere ili zapisivali na predavanjima, evo vam odgovora. 

Zaključak je jednostavan - smartphoni i tableti jesu cool, ali i dalje sa sobom treba nositi tekicu.

04.06.2014. 13:23:00
http://metro-portal.hr/zasto-trebamo-nastaviti-pisati-rukom/85413/