Metro-portal.hr

objavljeno 24.09.2012. 21:12:00
DOKAZI

Zašto treba piti kavu?

U slučaju da niste kavopija, evo nekoliko vrlo dobrih razloga da počnete redovno konzumirati omiljeni crni napitak

Kava ima mnoge blagotvorne učinke
Kava ima mnoge blagotvorne učinke (Shutterstock)

Kava je omiljeni napitak, a ujedno i ritual i rutina koja nam puno znači tijekom dana. Ima, doduše, i onih koji je ne piju, a neki od njih zaziru od nje zbog mogućih negativnih posljedica. No, svatko zdrav može dnevo popiti šalicu do dvije kave bez ikakvih loših posljedica, a pritom i uživati u blagodatima koje kava nudi.

Mnoga istraživanja pokazala su odlične učinke umjerene konzumacije kave na zdravlje, pa da navedemo neka od njih. Najpovoljnije ono prema kojem redoviti kavopije imaju 16 posto manji rizik od prerane smrti, no nije loše ni istraživanje napravljeno pred deset godina koje je pokazalo da osobe koje piju kavu imaju 25 posto manju šansu razvoja žučnog kamenca.

Uz to, žene koje svakodnevno piju kavu imaju 20 posto manji rizik od depresije, a dvije šalice kave dnevno imaju blagotvoran učinak na dugotrajno i kratkotrajno pamćenje. 

Kava u umjerenim količinama smanjuje rizike razvoja raznih bolesti, od dijabetesa tipa 2 do raka jetre, prostate i grudi. 

Kava je i antioksidans, pa pomaže tijelu u borbi protiv slobodnih radikala, potiče metabolizam i na taj način pomaže u održavanju težine, a u kombinaciji s vježbanjem štiti od sunca i smanjuje oštećenja na koži uzrokovana suncem, štiteći na taj način od raka kože.

Sve u svemu, čaroban napitak. 

24.09.2012. 21:12:00
http://metro-portal.hr/zasto-treba-piti-kavu/74049/