Metro-portal.hr

objavljeno 07.04.2021. 15:01:00
MLJAC

Zašto treba jesti tamnu čokoladu

Neka istraživanja sugeriraju da je konzumacija tamne čokolade povezana s manjim rizikom od inzulinske rezistencije i povišenog krvnog tlaka

Nabacite si malo čokolade... ;)
Nabacite si malo čokolade... ;) (Arhiva)

Čokolada je čokolada.. ili nije baš? Većina ljudi će uzeti bilo koju koja je na akciji u trgovini, no znalci i pravi ljubitelji će uvijek birati - tamnu čokoladu.

Tamna čokolada koja sadrži više od 70% kakaa bogata je biljnim spojevima zvanim flavonoidi i flavanoli koji su povezani s manjim rizikom od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih blagodati.

Neka istraživanja sugeriraju da je konzumacija tamne čokolade povezana s manjim rizikom od inzulinske rezistencije i povišenog krvnog tlaka.

Jedno istraživanje u kojem su sudjelovali pretili ispitanici pokazalo je da konzumacija tamne čokolade i sirovih badema pomaže smanjiti razinu lošeg kolesterola.

Druga istraživanja sugeriraju da je tamna čokolada povezana i s nizom kognitivnih blagodati kao što su poboljšana memorija, brža razina obrade, bolja izvedba i bolje raspoloženje.

Iako neki stručnjaci vjeruju da su dokazi o zdravstvenim blagodatima tamne čokolade još uvijek neznatni, nova studija također pokazuje koje su prednosti tamne čokolade.

Studija je objavljena 2021. godine u časopisu International Journal of Exercise Science.

Istraživači su analizirali kakav učinak ima tamna čokolada na potrošnju energije (metabolizam) kod žena tijekom odmaranja i vježbanja.

U studiji je sudjelovalo 18 žena koje su podijeljene u dvije skupine. Jedna skupina žena dobila je 20 grama tamne čokolade, a druga skupina ispitanica dobila je kalorijski podudarnu količinu bijele čokolade koja se jede dnevno tijekom 28-dnevnog ispitivanja.

Analizirala se potrošnja energije u mirovanju (REE) i potrošnja energije za vježbanje (EEE) prije davanja čokolade i 28 dana nakon konzumacije čokolade.

Vježbe su uključivale stacionarno bicikliranje u dva različita intenziteta.

Rezultati su pokazali da su sudionice koje su jele tamnu čokoladu zabilježile gotovo 10% porasta metabolizma u mirovanju (REE) u usporedbi s nikakvim povećanjem REE kod skupine žena koje su jele bijelu čokoladu.

Međutim, tamna čokolada nije imala utjecaja na potrošnju energije tijekom bilo kojeg intenziteta ciklusa, prenosi Eat this. Istraživači smatraju da su flavonoidi u tamnoj čokoladi stimulirali ubrzanje metabolizma te naglašavaju da su potrebna dodatna istraživanja koja bi otkrila kakvu ulogu tamna čokolada igra u energetskoj ravnoteži, kontroli težine i sastavu tijela.

07.04.2021. 15:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-treba-jesti-tamnu-cokoladu/131358/