Metro-portal.hr

objavljeno 18.10.2017. 18:01:00
MA DA!

Zašto su tinejdžeri nervozni?

Znate one raščupane i mrzovoljne glave koje izviruju ispod deke kad ih budite za školu? E, to ne mora biti tako...

Ne mora biti ovako...
Ne mora biti ovako... (Shutterstock)

Tinejdžeri su poznati po svojim promjenama raspoloženja, a jednako je tako dobro poznato da s nestrpljenjem očekuju vikend kada mogu nešto dulje spavati nego tijekom tjedna.

Svi smo to radili, baš kao i ovi danas - prije podneva teško da će se izvući iz kreveta, a i onda će izgledati kao da ih je pregazio traktor. Ipak, takve navike, ma koliko ih mi pokušavali razumjeti, nisu dobre jer su izmjene u obrascima odlaska na spavanje i ustajanja uzrok svojevrsnog jet laga kad se u ponedjeljak vrate na nastavu. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Orebro su ustanovili da tinejdžeri koji promjene navike u spavanju tijekom vikenda češće u ponedjeljak izostaju s nastave ili se na satovima osjećaju umorno, nervozno i razdražljivo. 

Studija u koju je bilo uključeno oko 2700 učenika u dobi između 13 i 16 godina pokazala je da su tinejdžerima potrebna tri do četiri dana da se oporave i vrate u redoviti obrazac spavanja, a do tada je radni tjedan već pri kraju. 

"Posljedica su najčešće umor i razdražljivost tijekom nastave. Studije su pokazale da neispavanost utječe na učenje", kaže Serena Bauducco, voditeljica istraživanja koje je otkrilo i povezanost neispavanosti i upotrebe pametnog telefona ili kompjutora u krevetu prije spavanja. 

Pokazalo se da svaki peti učenik u školu dolazi neispavan, no većina ih se tijekom vikenda uspije odmoriti i naspavati. Švedski znanstvenici podsjećaju da je važna rutina odlaska na počinak u isto vrijeme.

Ona tinejdžerima jamči kvalitetan san i odmor, kaže Bauducco, dodajući da u krevet treba ići bez smartphonea i izbjegavati pisanje poruka nakon 10 sati navečer. 

18.10.2017. 18:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-su-tinejdzeri-nervozni/108029/