Metro-portal.hr

objavljeno 29.06.2011. 14:40:00
TAJNI AGENTI

Zašto su špijuni uvijek tako lijepi i zgodni

Dobar izgled vas neće odvesti daleko ako nemate pameti i domišljatosti da dođete do informacija, tvrdi stručnjak za špijune Patrick O'Donnell

Špijunka
Špijunka (Salvatore Vuono/FreeDigitalPhotos)

Oni koji prate medijske napise iz svijeta prisjetit će se prošlogodišnje afere s 11 ruskih špijuna među kojima je bila i Anna Chapman koja je na seb privukla najviše pozornosti. Mlada riđokosa ljepotica postala je internetska senzacija u vrlo kratkom roku. Međutim, nije ništa neobično što je ona špijunka i k tome još zgodna. Naime, u zanimanju špijun izgled je vrlo važan i predstavlja samo jednu od mnogih stavki koje će vam dati brojne prednosti u karijeri u odnosu na kolege.

Patrick O'Donnell, vojni povjesničar i stručnjak za špijunažu, te autor nekoliko knjiga o svijetu špijuna, jasno navodi: „Ako ste privlačna osoba koja je ujedno jako pametna, zavodljiva i šarmantna onda imate veliku moć da natjerate ljude da učine ono što želite od njih." Iako su zgodni i privlačni ljudi oba spola često među špijunima, mete su najčešće muškarci koji su na određenom položaju i koji imaju određenu moć ili pristup važnim informacijama, precizira O'Donnell dodavši da su upravo zato vatrene i zgodne žene najbolji izbor za špijune, a vladine tajne agencije to vrlo dobro znaju.

Međutim, dobar izgled vas neće odvesti daleko ako nemate pameti i domišljatosti da dođete do informacija. Sve je to potrebno za uspješno obavljanje zadatka. Izgled je, međutim, ključan za prve poteze.

O'Donnell navodi Elizabeth Pack kao jednu od najuspješnijih špijunki u povijesti. Njeno kodno ime bilo je Cynthia, a ona je špijunirala za SAD  tijekom Drugog svjetskog rata. U jednoj od misija je zavela člana francuskog veleposlanstva , a u drugoj pripadnika talijanske mornarice, sve s ciljem pribavljanja knjižica s određenim kodovima.

Muškarci su joj doslovno jeli iz dlana, govori o njoj O'Donnell. Ona je bila regrutkinja tadašnjeg OSS-a (Office of Strategic Services), preteče današnje CIA-e. Ona je izravno utjecala na povijest - šifre do kojih je došla, omogućile su Saveznicima da otkriju lokaciju talijanskih brodova nakon čega je bilo moguće izvršiti bombardiranje.  I Amerikanci su padali pod čari špijunki. Christa Roy, nacistička špijunka, kroz krevet je izbjegla zatvorsku kaznu. O njenoj ljepoti postoji čak i  zapis u službenim izvješćima koja su napravljena nakon njena uhićenja. O'Donnell, čija je knjiga „They Dared Return" (Perseus, 2010.), kaže da to jasno pokazuje kakvu moć ima žena koja j lijepa, pametna i karizmatična.

Međutim, nisu samo žene te koje su koristile spomenute prednosti za špijunske ciljeve. Duško Popov, rusko-britanski dvostruki agent, imao je nadimak Agent Tricikl zbog toga što se često upuštao u 'trojac', a o tome se govori i u papirima britanske obavještajaca koji su objavljeni 2002. godine. Međutim, nemojte očajavati ako niste natprosječne ljepote poput Jamesa Bonda ili Bondove djevojke.. Katkada sjajan izgled ne ide na ruku špijuna. „Sve ovisi od misije koju treba obaviti", objašnjava O'Donnell. Dobar špijun se češće treba prirodno uklopiti u okolinu i ne privlačiti previše pozornosti.

29.06.2011. 14:40:00
http://metro-portal.hr/zasto-su-spijuni-uvijek-tako-lijepi-i-zgodni/60728/