Metro-portal.hr

objavljeno 23.03.2019. 21:36:00
FORA

Zašto su solo žene sretnije od solo muškaraca?

Između ostalog, žene su zadovoljnije kada su single od muškaraca koji žive sami jer se tada bolje i jednostavnije uklapaju u bilo kakvo društvo

Solo žene su sretnije
Solo žene su sretnije (Arhiva)

Samci su sve češća kategorija, a dok se na muškarce najčešće gleda kao na frajere koji se ne daju vezati i žive po svom, žene se sažaljivo komentira kako, eto, jadna nije uspjela pronaći svog muškarca... a zapravo je situacija potpuno obrnuta.

Žene koje žive same sretnije su i ispunjenije od samaca jer život u heteroseksualnoj partnerskoj zajednici za njih često predstavlja prilično opterećujuć i težak 'posao', pokazalo je novo istraživanje tvrtke koja se bavi analizom podataka Mintel. 

Po anketi Mintela 61 posto samica sretnije je kada živi samačkim životom u odnosu na 49 posto samaca, prenosi britanski Telegraph.

Istraživanje je pokazalo i da 75 posto single žena prošle godine nije aktivno tražilo vezu s osobom suprotnog spola, u odnosu na 65 posto samaca. 

Razlog tomu je činjenica po kojoj heteroseksualna veza zahtijeva puno više ulaganja, rada i napora za žene nego za muškarce.

Zaposlene žene moraju odraditi dvostruki teret, u partnerskoj vezi i na poslu, a to se izuzetno teško odražava na usklađivanje njihova obiteljskog i poslovnog života.

Nedavno istraživanje kanadskih znanstvenika upućuje na to da postoji velik raskorak među muškarcima i ženama u vezi kada govorimo o obavljanju kućanskih poslova.

"Dokazano je da žene na njih svakodnevno troše puno više vremena od muškaraca, što može itekako poljuljati vezu. Smatram da su angažiranije i na emotivnom planu", kaže profesorica Emily Grundy sa Sveučilišta Essex.

Generalno gledajući, žene ulažu više vremena i novca u svoj izgled, obavljaju više kućanskih poslova te ulažu više napora u rješavanje problema kada su u heteroseksualnoj vezi, kaže Gundy.

Dodaje da su zbog svega navedenog žene zadovoljnije kada su single od muškaraca koji žive sami jer se tada bolje i jednostavnije uklapaju u bilo kakvo društvo. Usto najčešće imaju više bliskih prijatelja ili prijateljica na koje mogu računati kad im je teško u odnosu na muškarce. 

"Čini se da žene imaju veći izbor kada su posrijedi prisne prijateljice. Muškarci se najčešće u teškim životnim situacijama okreću suprugama jer imaju manje drugih prisnih osoba u svojem okruženju", pojašnjava dr. Grundy.

Puno je ranijih studija pokazalo da su žene bez partnera sklonije brojnijim društvenim aktivnostima te da imaju veći broj prijatelja i prijateljica za razliku od muškaraca samaca.

Tomu je pridonijelo i postupno skidanje stigme s pojma 'single žena'. Pojmovi 'usidjelica' i 'neženja' postupno nestaju, a moderno društvo konačno shvaća da su mnoge samice odabrale ne biti u vezi jer su zadovoljnije i slobodnije u svojoj neovisnosti te im partnerski odnos s muškarcem i nije nužno potreban, zaključuje dr. Grundy.

23.03.2019. 21:36:00
http://metro-portal.hr/zasto-su-solo-zene-sretnije-od-solo-muskaraca/117615/