Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2013. 09:21:00
OSMIJEH

Zašto su optimisti boljeg zdravlja

Optimizam ne može biti precijenjen, jer postoji cijeli niz istraživanja koja pokazuju da takvi ljudi imaju bolje zdravlje

Optimizam se isplati
Optimizam se isplati (Arhiva)

Optimisti svojim stavom često idu na živce ljudima oko sebe, a nerijetko se taj optimizam pogrešno shvaća. No, bez obzira na sve, istraživanja su pokazala da se optimizam isplati, barem što se tiče zdravlja.

Istraživanje provedeno na Harvardu pokazalo je da optimisti imaju bolje zdravlje, jer su praćeni studenti od ranih dvadesetih do pedesetih godina, i optimisti su redom bili u bitno boljem stanju. Pesimisti su rano razvili srčane probleme i muku mučili s infekcijama.

Emocionalno zdravlje također uvelike ovisi o pogledu na svijet, pa je u jednom istraživanju zaključeno da depresiju optimizam liječi učinkovitije od bilo kojih lijekova.

Optimisti puno bolje podnose stres i lakše ga se rješavaju od realista i pesimista, što im automatski smanjuje rizike za cijeli niz bolesti koje su posljedice stresa. Uz to, takav stav omogućava im lakše rješavanje problema, jer stres nema toliki učinak na njihovo razmišljanje.

Na kraju, dokazano je da optimisti duže žive i lakše se nose s opasnim karcinomima, češće preživljavajući upravo zbog svog stava, a kako redovitije vježbaju, uvijek su u boljoj fizičkoj formi od ostalih.

Stoga, kad naletite na optimista ... dozvolite da vas zarazi svojim stavom.

07.01.2013. 09:21:00
http://metro-portal.hr/zasto-su-optimisti-boljeg-zdravlja/75843/