Metro-portal.hr

objavljeno 02.10.2012. 22:40:00
PROTURJEČNE REAKCIJE

Zašto su muškarci i žene s različitih planeta?

Stavite muškarca pored žene koja mu je privlačna i on se neće moći obuzdati, a da ne započne igru

Zašto su muškarci i žene s različitih planeta?
Zašto su muškarci i žene s različitih planeta? (Dreamstime)

No, ženska fizička reakcija na privlačnog muškarca teže je predvidiva, tvrde znanstvenici. Otkrili su da, dok muško tijelo uvijek reagira uzbuđenjem na privlačnu pripadnicu ljepšeg spola, tek nekolicina žena reagira na isti način. Time se potvrđuje dugotrajna sumnja da, kada je riječ o našim prirodnim potrebama, spolovi možda i nisu toliko usklađeni.

Znanstvenici su proučavali seriju studija objavljenih između 1969. i 2007. koje su uključivale 2500 žena i 1900 muškaraca. Sudionici su odgovarali na pitanja poput koliku su količinu uzbuđenja osjećali tijekom i nakon izlaganja različitim stimulansima, poput seksualnih fotografija.

Njihovi odgovori, tj. subjektivna mjera uzbuđenja, uspoređeni su s njihovim fizičkim reakcijama koje su mjerene količinom krvi u genitalijama. Subjektivne i fizičke reakcije muškaraca su se podudarale, dok je kod žena bila puno više proturječnosti.

Neke žene izjavile su kako osjećaju uzbuđenje iako nije bilo znatne fizičke promjene. Druge su pak tvrdile kako nisu uzbuđene, unatoč tome što su fizički znakovi ukazivali drugačije. Takva neslaganja nisu se događala u slučaju muškaraca.

˝Željeli smo otkriti koliko se točno subjektivno iskustvo seksualnog uzbuđenja odražava putem fizičke genitalne reakcije, te razlikuje li se taj proces kod muškaraca i žena˝, objašnjava profesorica Meredith Chivers, psihologinja sa Sveučilišta Queen's iz Ontaria.

02.10.2012. 22:40:00
http://metro-portal.hr/zasto-su-muskarci-i-zene-s-razlicitih-planeta/30011/