Metro-portal.hr

objavljeno 12.01.2015. 08:00:00
IZBORI?!

Zašto su Hrvati odabrali Franju Tuđmana?

Izborna noć bila je puna preokreta i čudnovatih izjava, događanja i ostavila političkim analitičarima pune ruke posla

Kolinda je pobijedila, i što sada?
Kolinda je pobijedila, i što sada? (Screenshot)

Predsjednički izbori su gotovi, od 19. veljače Hrvatska ima novu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, no što se zapravo dogodilo 11. siječnja analizirat će se još dugo.

Prve izlazne ankete predvidjele su pobjedu Kolinde GK, a sad su se najednom Josipovićevi suradnici tješili da one obično griješe, dok su HDZ-ovci slavili unatoč dosadašnjem nezadovoljstvu istim tim anketama - do sad su ih redovito pljuvali i govorili da nisu relevantne.

Nakon toga došlo je do obrata, Josipović je poveo, pa se u njegovom stožeru pojelo i popilo sve što je bilo izloženo, da bi Kolinda u finišu preuzela vodstvo i pobijedila s mizernih 18-tak tisuća glasova razlike, bez uračunatih glasova iz BiH gdje se glasa sve dok treba ....

Kako će to izgledati, pokazali su već govori poraženog i pobjednice - Josipović je održao odmjeren govor u maniru državnika, bez i jedne riječi gorčine, dok je nova predsjednica morala pričekati da svoju litaniju održi - Karamarko?! Naravno, njegova su usta bila puna Franje Tuđmana, kojem se i skandiralo tijekom govora nove predsjednice, čije ime nismo čuli niti jednom tijekom noći iz grla razdraganih HDZ-ovaca. I Kolinda, kad je napokon došla na red, morala se zahvaliti predsjedniku stranke i pobočniku Vasi, obitelji i glasačima, ali je ipak pokazala malo svjetskog štiha - utišavala je zvižduke Josipoviću. 

No, kad je u svom govoru spomenula da je dosta podjela, svi s političkim pamćenjem dužim od života vinske mušice sarkastično su se nasmijali, jer pamte Karamarkovo lamentiranje o "onima koji ovu državu nisu željeli" i slične, najblaže rečeno zlonamjerne i neistinite komentare političkim protivnicima. Kako je uz to zahvalio glasačima iz Hercegovine i šatorašima u Savskoj, stvari su i onima koji su inače sporiji u razmišljanju postale jasne.

Kao što je Sanader imao Čondića i ekipu prije izbora na kojima je pobijedio, tako je Karamarko izmislio Glogoškog i ekipu koja će sad postati još upornija u kršenju svih mogućih zakona u Savskoj. Naravno, nije izostalo ni uobičajeno svojatanje Hrvatske - najveća hrvatska stranka koja je stvorila hrvatsku državu pod vodstvom dr. Franje Tuđmana i ostatak folklora koji uvijek prati javne istupe HDZ-ovaca.

Sve u svemu, Josipović je, unatoč svim utezima koje mu je na obje noge i ruke objesio Milanović, gotovo uspio pobijediti, a karta koja pokazuje izborne rezultate govori sve - najrazvijeniji dijelovi Hrvatske, oni koji daju najviše novaca u proračun glasali su za gubitnika, dok su oni koji proračun tretiraju kao besplatno samoposluživanje glasali za Kolindu.

Milanović je u trenucima kad je sve bilo jasno sebe i svoju Vladu proglasio zadnjom branom pred "zločinačkom zadrugom" koja ponovno želi vlast, najavivši da će to od sada stalno govoriti, tako da do kraja godine i parlamentarnih izbora možemo očekivati uvjerljivo najgadljiviju i najprljaviju kampanju do sada. Ne sumnjajte, predkampanja za parlamentarne izbore počela je noćas i trajat će sve do izbora, a bit će bez rukavica - bešćutna, prljava do bola, puna osobnog vrijeđanja, iznošenja prljavog rublja i bez ikakvih ograda.

No, zapravo, tko kaže da je to tako loše? Imat ćemo prilike saznati sve o političarima koji su, da se ne zavaravamo, samo naizgled dvije strane istog novčića. Zapravo se radi o prilično besprizornim likovima kojima je jedino stalo do vlasti i slasti, to su do sada pokazali apsolutno svi uhljebljivanjima i pogodovanjem, pa možemo promatrati njihovo hrvanje u blatu i zatvaranje političkih protivnika s nadom da će ih na slobodi ostati manje raspoloženih za pljačku.

Za kraj, nevjerojatan detalj - Kolinda je obećala da će Hrvatska biti među najrazvijenijim zemljama Europe i svijeta ... živi bili pa vidjeli.

Piše: Metronom
12.01.2015. 08:00:00
http://metro-portal.hr/zasto-su-hrvati-odabrali-franju-tudjmana/89506/