Metro-portal.hr

objavljeno 17.02.2018. 18:01:00
ZAPAMTITE :)

Zašto smo od alkohola agresivni?

Vjerojatno ste i sami doživjeli neki čin agresije poznanika ili totalnog neznanca s čašicom viška u sebi... a nije nemoguće da ste i sami bili neugodni kad niste pazili koliko pijete

Rijetki su baš dobroćudni pijanci...
Rijetki su baš dobroćudni pijanci... (Arhiva)

Alkohol i agresivnost vrlo često idu ruku pod ruku - iako je i dalje socijalno prihvatljivo konzumirati ga, posljedice obično budu prilično neugodne. Vjerojatno ste i sami doživjeli neki čin agresije poznanika ili totalnog neznanca s čašicom viška u sebi, a kladili bismo se da je većina vas barem jednom eksplodirala u situaciji kad niste pazili koliko pijete...

No, zašto je tome tako? Za odgovor su se pobrinuli znanstvenici koji su u jedno novo istraživanje odlučili uključiti skeniranje mozga kako bi shvatili što se u njemu zbiva pod utjecajem alkohola.

Tek toliko da se zna - podaci pokazuju poraznu istinu da je 50 posto zločina počinjeno pod utjecajem alkohola. Ubojstva, fizički i seksualni napadi, nasilje u obitelji i zlostavljanje djece - samo su neki od zločina povezanih s korištenjem alkohola. 

U kombinaciji s agresivnošću kao genetskom predispozicijom, samo jedno piće ili dva mogu izazvati nasilje.  

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Cognitive, Affective & Behavioral Neuroscience, je sudjelovalo 50 muškaraca. 

Podijeljeni su u dvije grupe. Jedni su dobili tri pića s votkom, dok je druga polovica dobila bezalkoholno piće ili placebo. Na osnovu snimki ustanovljena je znatno manja aktivnost u prefrontalnom kortekstu kod osoba koje su konzumirale alkohol u usporedbi sa onima koji su dobili placebo, dok je aktivnost u hipotalamusu bila povećana.

Rezultati su u stvari pokazali da alkohol ometa prefrontalni korteks, zbog čega i dolazi do agresije.

"U pitanju su dijelovi mozga uz pomoć kojih se manifestiraju različiti oblici ponašanja, kao što su smirenost nasuprot agresije u ovisnosti od toga je li osoba trijezna ili pijana", kažu znanstvenici.

Neka istraživanja pokazuju da su počinitelji ubojstava češće bili pod utjecajem alkohola nego kokaina i heroina zajedno... pa razmislite kad pijete, nemamo vam što drugo poručiti.

17.02.2018. 18:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-smo-od-alkohola-agresivni/110387/