Metro-portal.hr

objavljeno 14.10.2018. 09:01:00
EH, DA... :)

Zašto smo mamurni i nespretni

Ovaj negativan utjecaj na vaše misli i performanse javlja čak i ako imate malo ili nimalo alkohola u krvi

Ono kad bi najradije nestali s lica Zemlje...
Ono kad bi najradije nestali s lica Zemlje... (Dreamstime)

Mamurluk je uobičajena posljedica "nestašluka" s pićem noć prije, a znamo da je to vjerojatno najgrozniji osjećaj kojeg možemo doživjeti - glavobolja, vrtoglavica, želja za povraćanjem i slično samo su djelić iskustva...

No, čak i u takvom stanju ste vjerojatno uspjeli primjetiti da ste nekoordiniranih pokreta, pamćenje vam nije baš na visini, a i ne izražavate se baš pretjerano elokventno - a niste više pijani. Zašto?

>> Pića koja uzrokuju najgori mamurluk >>

Evo odgovora - nedavna meta-analiza objavljena u časopisu Addiction otkrila je da kognitivni nedostaci koje doživljavate kada ste pijani (poput loše koordinacije i pamćenja), traju i za vrijeme mamurluka.

Istraživanje je pokazalo je da se ovaj negativan utjecaj na vaše misli i performanse javlja čak i ako imate malo ili nimalo alkohola u krvi.

Psiholozi s University of Bath u Ujedinjenom Kraljevstvu ispitali su 19 prethodnih studija s ukupno 1.163 sudionika koje su se provodile sljedeći dan, nakon konzumiranja alkohola.

Autori su pogledali podatke o jačini mamurluka sudionika, razinama alkohola u krvi i kognitivnoj izvedbi. Otkrili su da mamurluk utječe na psihomotoriku osobe, kratkoročnu i dugoročnu funkciju pamćenja i pažnju.

"Oštećene izvedbe u tim sposobnostima odražavaju slabiju koncentraciju i fokus, smanjenu memoriju i smanjenje vremena reakcije dan nakon večeri teškog pijanstva ", izjavio je autor studije Craig Gunn, profesor na odjelu psihologije na Sveučilištu u Bathu u izjavi. 

>> Kako pobijediti mamurluk bez problema >>

Ono što to sve podrazumijeva jest da možda želite razmisliti dvaput prije nego što se uključite u određene aktivnosti, poput vožnje, kada ste mamurni, prema autorima studije. Rezultati također pružaju uvid u zašto je teško dobro obavljati zadatke na poslu dok ste mamurni (osim očiglednog razloga da se ne osjećate dobro).

Stoga... možda da ipak malo pojačate kontrolu nad samim sobom?

14.10.2018. 09:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-smo-mamurni-i-nespretni/114812/