Metro-portal.hr

objavljeno 12.06.2017. 09:01:00
EH, DA ...

Zašto se u automobilu nikad ne ostavlja boca s vodom

Vrućine su pravi izazov, pa većina ljudi pokušava uvijek imati pri ruci flašu vode - no ostaviti je automobilu je potez koji treba izbjegavati u širokom luku

Flaširanoj vodi nije mjesto u automobilu
Flaširanoj vodi nije mjesto u automobilu (Arhiva)

Voda je u vrele dane nužna i omiljena, a na prvu nam se čini da je idealno imati uvijek kraj sebe bocu flaširane vode kako bismo utažili žeđ, pa nerijetko držimo i jednu u automobilu. Naravno, u vrijeme velikih vrućina ispijanje dovoljne količine vode jedan je od preduvjeta borbe protiv toplotnog udara ili dehidracije, ali treba imati na umu da nije svaka voda (pa čak ni flaširana) dobra za piće.

To se posebno odnosi na vodu koja je odstajala neko vrijeme u vrućem automobilu. Iako je zatvorena u plastičnoj bočici voda se može ''pokvariti''. 

Preciznije - visoke temperature kvare kvalitetu vode. Znanstvenici su u sastavu tako ugrijane vode pronašli dva sastojka koja su štetna za ljudsko zdravlje i koji mogu prouzrokovati želučane tegobe.

Radi se o antimonu i bisfenolu A.

Antimon je teški metal koji može prouzrokovati oštećenja jetre, pluća, srca te izazvati želučane probleme.

Bisfenol A u tijelu oponaša estrogen, uzrokuje hormonalnu ravnotežu, a povezuje se i s mnogim drugim bolestima poput pretilosti i dijabetesa.

Stoga, ili kupite svježu bocu kad ste žedni ili je nosite sa sobom cijelo vrijeme, ovu iz automobila najbolje je - baciti.

12.06.2017. 09:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-se-u-automobilu-nikad-ne-ostavlja-boca-s-vodom/105505/