Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2021. 18:01:00
MASLINJAK

Zašto se trebate odmah prebaciti na maslinovo ulje?

Svjetska zdravstvena organizacija Mediteransku prehranu ocjenjuje kao jednu od najzdravijih vrsta prehrane na svijetu i preporuča je svima koji žele zdravo živjeti

Jedite maslinjak!
Jedite maslinjak! (Arhiva)

Ulje koristimo svaki dan, no većina ljudi rijetko razmišlja o tome kakvo ulje ima u boci - a to je izuzetno važno, naravno.

Kao zdravija alternativa nudi se maslinovo ulje, a nije zgorega ni podsjetiti se da i Svjetska zdravstvena organizacija Mediteransku prehranu ocjenjuje kao jednu od najzdravijih vrsta prehrane na svijetu i preporuča je svima koji žele zdravo živjeti.

"Ekstra djevičansko maslinovo ulje puno je bolje i zdravije jer je najmanje procesuirano. Zahvaljujući podizanju svijesti o zdravlju i prehrani sve više istočnih zemalja u svakodnevne preporuke uvodi maslinovo ulje", rekla je Soumya B. Hegde, stručnjakinja za fitness i mršavljenje.

Ovo su neke od prednosti maslinovog ulja za zdravlje:

>> Maslinovo ulje temelj je zdrave prehrane >>

Bogato je antioksidansima - budući da je bogato polifenolima, maslinovo ulje blokira negativan učinak slobodnih radikala. Oni oštećuju proteine, DNK, povećavaju rizik od dijabetesa, bolesti srca i demencije. Bogato je mononezasićenim kiselinama, vitaminom E i vitaminom K koji je dobar za kožu.

Dobro je za srce - studije su pokazale da Mediteranska prehrana, koja uključuje najmanje četiri žlice maslinovog ulja dnevno, smanjuje rizik od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara te snižava krvni tlak. Liječnica naglašava da, ako se i ne držite ove vrste prehrane, samo počnete koristiti žlicu i pol maslinovog ulja dnevno uz bilo koji obrok i postići ćete željeni efekt.

>> Maslinovo ulje je ključ dugovječnosti >>

Poboljšava pamćenje i moždanu aktivnost - ekstra djevičansko maslinovo ulje sprečava razvoj Alzheimerove bolesti, a osim toga poboljšava pamćenje i moždane funkcije tako što sprečava neurodegenerativne bolesti.

Pomaže u gubitku kilograma - time što održava razinu šećera u krvi stabilnom, suzbija u jaku glad. Budući da nema puno kalorija, maslinovo ulje slobodno možete koristiti u preljevima za salate i kuhanju.

Poboljšava raspoloženje i sprečava depresiju - hranjive tvari u maslinovom ulju poboljšavaju raspoloženje. Zdrave masti dobro utječu na centralni živčani sustav otpuštanjem serotonina, hormona koji podiže raspoloženje.

>> Maslinovo ulje čuva pamćenje >>

Smanjuje upale - maslinovo je ulje dobro artritis, posebno reumatoidni. Mononezasićene masti u ulju smanjuju upale, piše Pink Villa.

22.10.2021. 18:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-se-trebate-odmah-prebaciti-na-maslinovo-ulje/134793/