Metro-portal.hr

objavljeno 24.10.2013. 18:28:24
GLAAD

Zašto se prejedamo?

Znanstvenici su popisali šest glavnih razloga zbog kojih unosimo količine hrane koje nam nisu potrebne

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Prejedamo se često, nekad slavimo, nekad tugujemo, nekad ne razmišljamo, uglavnom, vrlo često pojedemo puno više hrane nego što nam je objektivno potrebno, što se odmah vidi na našoj liniji.

Znanstvenici su saželi sve moguće razloge prejedanja u šest osnovnih, pa da vidimo koji su to i kako ih spriječiti.

Jedan od češćih razloga prejedanja je manjak sna. Ako nedovoljno spavamo tijekom noći, velika je šansa da ćemo tijekom dana unijeti više hrane, i to priličnih 549 kalorija za sat i dvadeset minuta sna manje, prema istraživanju klinike Mayo.

San utječe na stvaranje leptina i gelina, hormona koji utječu na osjećaj sitosti i gladi. Naime, kad se udruže, ovi hormoni smanjuju apetit, a oslobađaju se u tijelu tijekom sna. Uz to, kad smo umorni, obično mislimo da će nas neka hrana razbuditi, što naravno nije točno, ali već smo se prejeli.

Grelin šalje u mozak informaciju da je tijelo gladno, kad nije u kombinaciji s leptinom, i ništa osim hrane ne može ga spriječiti u tome. Zato se ne smiju preskakati obroci, jer ako ne doručkujete, on će biti u većoj koncentraciji u krvi i stalno će slati istu informaciju, što će nas natjerati na stalno grickanje i tovarenje kalorija u prekomjernim količinama. 

Jednako tako, ako se naporno vježba, tijelo traži više kalorija. Znači, dizanje velikih težina za osnaživanje mišića izgladnjet će nas vrlo brzo, iako recimo to ne radite u nekim velikim serijama. Stoga, oprezno u teretani. 

Žeđ se često zamijeni za glad, jer su simptomi u principu isti - osjećamo prazninu u želucu, umorni smo i malaksali, pa je u svakom slučaju pri pojavi osjećaja gladi dobro popiti veliku čašu vode. Ako smo samo bili žedni, zadovoljili smo potrebu tijela za tekućinom, a ako smo stvarno gladni, pojest ćemo manje. Dvije čaše vode prije tri glavna obroka i unijet ćemo najmanje 200-tinjak kalorija manje tijekom dana.

Obična glad i glad zbog stresa također se teško razlučuju, a na žalost tek ćemo po količini pojedene hrane shvatiti koja je u pitanju. Naime, obična glad nikad ne izaziva prejedanje.

Za kraj, razlog koji je u zadnje vrijeme najčešći - prejedanje zbog odvlačenja pažnje. To se odnosi na konzumiranje hrane tijekom gledanja televizije ili rada na računalu, kad je naša pažnja usmjerena na sve osim na hranu na tanjuru. Kao što i sami znate, tek kad treba rasčistiti stol oko računala ili stolić ispred televizora shvatite koliko ste zapravo hrane strpali u sebe.

Recept je jednostavan - piti dosta vode, ne preskakati obroke i jesti za stolom, bez ikakvog ometanja. Koristeći ove jednostavne naputke sigurno nećete pretjerivati u hrani. .

24.10.2013. 18:28:24
http://metro-portal.hr/zasto-se-prejedamo/81244/