Metro-portal.hr

objavljeno 11.06.2012. 12:35:17
PAMĆENJE

Zašto se ne sjećamo ranog djetinjstva?

Ako ste se ikada zapitali zašto nitko nema sjećanja dok je bio beba, znanost ima odgovor na tu misteriju

Fotografija vijesti

Sjećate li se trenutaka dok ste kao beba puzali po podu kuće i otkrivali novi svijet? Skoro nitko nema  sjećanja iz vrlo ranog djetinjstva, no ne iz razloga što bebe ne mogu skladištiti informacije, već zato što njihov mozak drugačije procesuira i sprema podražaje iz okoline koji postaju uspomene.

Iako djeca imaju sjećanje na opće činjenice, poput tko su im roditelji i da moraju reći "molim" i "hvala",  klincima između dvije i četiri godine nedostaje tzv. epizodično pamćenje, odnosno sjećanje na pojedinosti događaja u kojima su sami sudjelovali.  

Kod odraslih ljudi su sjećanja uskladištena na nekoliko mjesta u moždanoj kori, a hipokampus ima zadatak da ih objedini u smislenu cjelinu.

"Ako moždanu koru zamislite kao cvjetnjak, onda vam je glava prekrivena cvijećem. Hipokampus, koji se nalazi u središnjem dijelu mozga, bere to cvijeće i uredno ga veže u buket", kaže dr. Patricia Bauer sa sveučilišta Emory. Taj buket cvijeća je sjećanje - neuronska veza između dijelova moga u kojima su sjećanja uskladištena.

Kod male djece taj proces ne funkcionira kako treba jer njihov mozak odbacuje nepotrebno kompleksno pamćenje koje ga ometa u učenju kako svijet ustvari funkcionira.

"Primarni cilj prve dvije godine života je prikupljanje semantičkog znanja, a iz tog gledišta epizodično pamćenje je samo smetnja", kaže dr. Nora Newcombe, psihologinja sa sveučilišta Temple.       

11.06.2012. 12:35:17
http://metro-portal.hr/zasto-se-ne-sjecamo-ranog-djetinjstva/71833/