Metro-portal.hr

objavljeno 02.04.2012. 13:00:00
I ZDRAVO I FINO

Zašto je dobro jesti jagode

Flavonoidi su prirodni spojevi koji imaju učinak sličan antioksidansima, dakle, štite nas i jačaju nam imunitet, a jagode su ih pune

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)

Kažu da je dobro pojesti jabuku na dan da bismo bili zdravi, ali ako je to istina za jabuku, onda su jagode još poželjnije.

Iako im cijena na tržnicama sada iznosi prilično visokih 30 kuna za kilogram, uskoro će se smanjiti i ovo prezdravo voće postat će pristupačnije prosječnom džepu. Što to čini jagode tako zdravima? Naime, fizetin (engl., fisetin) je prirodni falvonoid kojega u velikim količinama ima u jagodama i drugom voću kao i povrću, čaju i crnom vinu. Taj sastojak ublažava komplikacije vezane za dijabetes, a to potvrđuju i stručnjaci iz CFL-a (Laboratorij za staničnu neurobiologiju) Instituta Salk.

Flavonoidi su prirodni spojevi koji imaju učinak sličan antioksidansima, dakle, štite nas i jačaju nam imunitet. CFL je svoja istraživanja proveo nad miševima U prijašnjim analizama Laboratorij je uspio dokazati da fizetin potpomaže preživljavanje kulture moždanih stanica i poboljšava pamćenje laboratorijskih miševa, stoji u časopisu Public Library od Science. To da fizetin izravno pozitivno djeluje na određene organe sugerira da je moguće stvoriti jedinstven lijek za ublažavanje brojnih medicinskih komplikacija, stoji u službenom priopćenju CFL-a.

Pam Maher, viša znanstvenica iz CFL-a i su-autorica istraživanja, identificirala je fizetin kao flavonoid koji štiti mozak još prije deset godina.  „U biljkama, flavonoidi djeluju kao zaštita od sunca i štit listove i plodove od insekata", objašnjava stručnjakinja. Dakle, navalite na jagode i učinite nešto dobro za svoje zdravlje.

02.04.2012. 13:00:00
http://metro-portal.hr/zasto-se-isplati-jesti-jagode/60831/