Metro-portal.hr

objavljeno 30.03.2014. 21:30:00
ZZZZ

Zašto sanjamo zanimljive snove kad je pun Mjesec?

Tijekom noći punog Mjeseca prema istraživanjima spavamo slabije i 20 minuta kraće nego obično, a razlozi su evolucijski

Pun Mjesec donosi zanimljive snove
Pun Mjesec donosi zanimljive snove (Arhiva)

Snovi nam obično donose neke zanimljive događaje, dobre ili loše, a istraživanje britanskih psihologa na tisuću ispitanika pokazalo je da najzanimljivije snove sanjamo tijekom noći punog Mjeseca.

Uz to, uspješno je povezao zvukove i san, dokazavši da uvijek sanjamo neke stvari koje su vezane na zvukove koje čujemo kad spavamo.

Kako su Švicarci dokazali da tijekom noći punog Mjeseca spavamo nemirnije nego inače, a i cijelih 20 minuta kraće, činjenica da nam je teže zaspati olakšava zvukovima utjecaj na naše snove. 

Razlozi su, tvrde psiholozi, evolucijski jer tijekom noći punog Mjeseca ima više svjetla nego inače, pa su ljudi razvili sposobnost lakšeg sna kako bi se mogli brzo probuditi u slučaju napada.

Kvaliteta snova utječe i na buđenje, jer bolji snovi čine buđenje lakšim i vedrijim, zaključili su psiholozi. Pogledajte zanimljiva objašnjenja istraživača o snovima:

Pogledajte koje noći punog Mjeseca vas očekuju ove godine u članku Mjesečeve mijene u 2014. godini, a sljedeći je 15. travnja. 

No, ako želite protumačiti što ste sanjali, tu je naša Sanjarica, sanovnik, tumač snova.

30.03.2014. 21:30:00
http://metro-portal.hr/zasto-sanjamo-zanimljive-snove-kad-je-pun-mjesec/84110/