Metro-portal.hr

objavljeno 21.10.2017. 21:33:00
ZNATE LI?

Zašto s godinama ženama seks postaje - napor?

Žene možda rjeđe ulaze u seksualne odnose kako stare, ali to nije nužno zato jer su izgubile interes za seks

U određenim godinama sve je teško...
U određenim godinama sve je teško... (Arhiva)

Žene se često optužuje za izbjegavanje seksa, no zapravo se to događa tek u kasnijim godinama i s vrlo dobrim razlogom...

Žene možda rjeđe ulaze u seksualne odnose kako stare, ali to nije nužno zato jer su izgubile interes za seks, bar prema istraživanju nedavno objavljenom u časopisuMenopause. Mnoge od njih su samo zabrinute da će boljeti.

Istraživanje je bilo usredotočeno na stanje zvano genitourinarni sindrom - pojam koji pokriva razne mokraćne i vaginalne probleme koji utječu na žene u menopauzi.

Anketa provedena na više od 1.500 žena, starijih od 55 godina, otkrila je da 45 posto žena u postmenopauzi "redovito" ili "uvijek" osjeća bol ili nelagodu tijekom seksa, i boje se da će ih bol dovesti do izbjegavanja seksa uopće.

Iako je bolan seks već godinama na radarima liječnika, genitourinarni sindrom nije poznat kao drugi uzrok bolnog seksa - vaginizam - koji je stanje u kojem se vaginalni mišići neugodno stežu tijekom seksa.

Istraživači iz Kaiser Permanente centra za zdravstveno istraživanje izjavili su kako su njihova otkrića dovela do potrebe da pružatelji zdravstvene skrbi imaju više iskrenih, otvorenih razgovora sa starijim pacijentima kako bi bolje istražili moguće tretmane.

 

21.10.2017. 21:33:00
http://metro-portal.hr/zasto-s-godinama-zenama-seks-postaje-napor/108095/