Metro-portal.hr

objavljeno 29.12.2017. 20:01:00
FORA!

Zašto prilikom poljupca glavu okrećemo udesno

Je li okretanje glave prilikom poljupca ostatak navike koju smo stekli kao mali ili smo ju jednostavno naučili

Zanimljivo, definitivno :)
Zanimljivo, definitivno :) (Pixabay)

Ljudski mozak zanimljiv je organ koji se sastoji od lijeve i desne polutke, a svaka od njih zadužena je za određenu vještinu, poput pisanja ili govorenja.

Istraživanja ljudskog ponašanja ne dozvoljavaju nam otkriti na koji način lijeva ili desna polovica nesvjesno utječu na naše ophođenje s drugima ili interakciju sa svijetom.

Međutim, ispitivanje načina na koji osobe percipiraju dijagrame s na različite načine okrenutim crtama i kutevima daju nam uvid u to da je ljudska podsvijest na neki način programirana da stvari promatra na principu okretanja kazaljke na satu.

Ta su saznanja pomogla shvatiti da na isti način funkcioniraju neki tjelesni instinkti, poput onoga na koju ćemo stranu okrenuti glavu prilikom poljupca ili kad, kao mala djeca, okrećemo glavu na desnu stranu, ali zato pružamo lijevu ruku. Takve reakcije stječene u djetinjstvu zadržavamo i kao odrasli.

No je li okretanje glave prilikom poljupca ostatak navike koju smo stekli kao mali ili smo ju jednostavno naučili?

U modernom je svijetu normalno vidjeti ljude kako se ljube u javnosti. Znači li to da je način na koji to činimo uvjetovan onime što vidimo da drugi čine?

Kako bi to saznali, ispitivači su se zanimali za načine na koji se osobe ljube u Bangladešu - muslimanskoj državi u kojoj je zabranjeno ljubiti se u javnosti. Vjenčani parovi su zamoljeni da se (u privatnosti) poljube, a onda su pojedinačno ispitani o tome na koji način su to činili. 

Tako je dokazano da više od dvije trećine ispitanih automatski okreće glavu udesno. Prilikom iniciranja poljupca (u 15% više slučajeva do su činili muškarci) ljevoruke osobe glavu su okretale udesno, a oni kojima je dominantna desna ruka okretali su glavu ulijevo. 

Osoba koja je bila poljubljena, bez obzira na to koja im je ruka dominantnija, okretala se tako da odgovori na pokret inicijatora.

Ispada da smo u tome svi slični, bez obzira na našu kulturološku pozadinu. Okretanje glave na desnu stranu vjerojatno je posljedica podjele zadataka među moždanim polutkama. Tako da, bez obzira na koju se srtanu okrenuli, nećete pogriješiti. Poljubac je i dalje poljubac.

Piše: Andrea Holi
29.12.2017. 20:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-prilikom-poljupca-glavu-okrecemo-udesno/109402/