Metro-portal.hr

objavljeno 18.10.2013. 09:01:00
GRRR

Zašto obožavamo nezdravu hranu?

Odgovor je krajnje jednostavan - zato što su proizvođači nezdrave hrane napravili sve da nas naprave ovisnima o njoj

Nezdrave navike stvaraju se od malih nogu
Nezdrave navike stvaraju se od malih nogu (Arhiva)

Glavna zanimacija proizvođača brze hrane nije samo reklamiranje, iako se na prvi pogled tako čini, već otkrivanje što čarobnije formule koja će kod konzumenata stvoriti naviku i potrebu da uvijek kupuju istu nezdravu hranu.

Nekima to ide sjajno, pa se tako medijima proširila vijest o istraživanju provedenom na Sveučilištu Connecticut koje je ustanovilo da poznati keksi Oreos izazivaju ovisnost na način da u mozgu aktivirjau više neurona u centrima za zadovoljstvo od, primjerice, heroina i kokaina. 

Što se zapravo stavlja u proizvode kojima ne možemo odoljeti? Pekare su se raširile na sve strane kao da Hrvati ne jedu ništa drugo osim peciva, a razlog su ugljikohidrati koji se u probavi rastvaraju na jednostavne šećere i ispunjavaju nas zadovoljstvom.

Flipsovi su također jedna od omiljena grickalica, a kako su ovi mali komadići napravljeni od kukuruza toliko prozračni i tope se u ustima, imamo dojam da ne jedemo puno i da nismo unijeli puno kalorija kad smažemo cijelu vrećicu.

Boje igraju veliku ulogu, a najbolji su primjer razni gumeni bomboni koje jednostavno ne možemo prestati jesti. Naravno, i oni su puni šećera koji daje taj osjećaj zadovoljstva i, normalno, tražimo još. 

Šećer je krivac i za obožavanje gotovih umaka koje prelijevamo po tjestenini, a i ostali slatkiši rade na istom principu svetog trojstva ovisnosti o brzoj hrani - šećeru, mastima i soli. Upravo zato ne možemo niti slučajno ostaviti vrećicu čipsa, a da je nismo slistili do kraja. 

Ista je priča i s gaziranim pićima kojih se ne možemo zasititi zbog velike količine soli natrpane unutra, jer izaziva žeđ, a hrpa šećera daje zadovoljstvo i opet se vrtimo u istom krugu. Kako gazirani sokovi i sportski napitci imaju prosječno 12 grama šećera na 2 dl, a neki i do 40 grama, nije ni čudo da ne možemo prestati piti, primjerice, Coca Colu.

Kako bi dobili ideju o kojim se tu količinama radi, napravite mali eksperiment - u čašu vode stavite deset žličica šećera i pokušajte to popiti. Eto, upravo tako su slatki "sportski napitci" i energetska pića. 

Sve u svemu, sveto trojstvo nezdrave hrane jaše dalje i čeka vas na prvoj blagajni vaše omiljene trgovine, a vi ćete, naravno, uzeti nešto za prigristi ... kao pravi ovisnik.

18.10.2013. 09:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-obozavamo-nezdravu-hranu/81127/