Metro-portal.hr

objavljeno 17.02.2014. 16:25:00
EH, DA ...

Zašto nije lako prestati pušiti?

Problem je u tome što nikotin stvara osjećaj ugode, što samo pojačava želju pušača za novom cigaretom

(Shutterstock)

Zašto prestati pušiti nije lako kao početi Kemija koju pušenje radi u našem tijelu prilično je jednaka onoj pri uzimanju droga, tako da, zapravo, i dalje nije jasno zašto je pušenje uopće dozvoljeno. 

Naime, nikotin ulazi u krvotok kroz usta i širi se organizmom, utječući na hormone, metabolizam i mozak. No, kad prestanete pušiti, na sreću izlazi iz vašeg tijela u roku od nekoliko dana, tako da nakon toga ovisnost ostaje samo na psihološkoj razini.

Problem je u tome što nikotin stvara osjećaj ugode, što samo pojačava želju pušača za novom cigaretom, a kako se živčani sustav navikava na njega, treba vam sve više i više nikotina da zadovoljite tu želju i održite razinu nikotina u krvi.

Pasivno pušenje također ispunjava vaše tijelo nikotinom, i to u ne baš manjoj mjeri nego kod aktivnih pušača - aktivni pušači od jedne do dvije cigarete u tijelo unesu 4.5 mg nikotina, a pasivni čak 3.6 mg.

Kad prestanete pušiti, imat ćete i fizičke i psihičke manifestacije, s tim da fizičke traju samo dan, dva, maksimalno, koliko je potrebno da se nikotin izbaci iz tijela. 

Među njima su vrtoglavica koja može trajati do dva dana nakon prestanka pušenja, frustracija, bijes, nestrpljivost, razdražljivost i depresija, uz razne probleme sa spavanjem koji idu i do noćnih mora.

Imat ćete problema s koncentracijom, umorom, glavoboljama i povećanim apetitom, no kad sve to prođe nakon par dana, jednostavno trebate pronaći novu zabavu za ruke i postat ćete slobodan čovjek.

17.02.2014. 16:25:00
http://metro-portal.hr/zasto-nije-lako-prestati-pusiti/83335/