Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2011. 17:20:00
3 NA DAN

Zašto neki lijekovi imaju neobična i teško izgovorljiva imena?

Čak 50% svih lijekova koji se prodaju u Velikoj Britaniji imaju X ili Z u svom nazivu

Fotografija vijesti

Jeste li se ikada zapitali zašto neki lijekovi imaju tako čudna imena? Ili ste možda ušli u ljekarnu i dok čekate u dugom redu pokušali izbrojiti koliko lijekova ima u svojem nazivu slova X i Z?

Upravo je to učinio Rob Stepney, britanski medicinski i znanstveni novinar, no nije analizirao sadržaj polica već je proučio i usporedio nazive 1436 lijeka koji se posljednjih 18 godina navode u British National Formulary, britanskom priručniku za lijekove s opisom njihova djelovanja i primjene u liječničkoj praksi, prenose Zdrave Vijesti.

Njegov izbor nije bio slučajan pošto je zbroj pokazao da čak polovina svih lijekova u Velikoj Britaniji sadrži barem jedno x ili z.

Stepney posebno skreće pozornost na porast broja lijekova koji počinju sa z, čiji je broj povećan 400% u odnosu na 1986. godinu.

U svojoj analizi ovog fenomena Stepney podsjeća da slovo z posebno dobro funkcionira na Bliskom istoku, tržištu sa velikim rastom posljednjih desetljeća. Tu pojavu pridaje činjenici da su upravo arapski znanstvenici pridonijeli popularnosti tog slova i navodi termine poput zenit, azimut i zodijak.

Kada je pak o slovu x riječ, njegova prisutnost u nazivima lijekova povećana je za 130% posljednjih dvadesetak godina. Slovo x u matematici obilježava nepoznanicu, a dugi se niz godine povezuje s napretkom medicine (x-zrake, kromosom x), iz čega se može zaključiti da upravo slovo x sugerira učinkovitost.

Najpragmatičnija pretpostavka jest da ta dva slova u nazivu čine neki lijek bolje vidljivim na polici u ljekarni. Osim što su dobro vidljiva, ta dva slova prilično su rijetka u abecedama većine zapadnih jezika. Dakle, privlače pozornost i daju naslutiti učinkovitost sadržaja na čijem su pakiranju.

Paleta naziva farmaceutskih proizvoda nastaje po strogo propisanim pravilima, a isticanje svojstava i djelovanja većine lijekova zabranjeno je. Dakle, kako bi svoj proizvod stavili u prvi plan i privukli pozornost, laboratoriji izmišljaju privlačne i obećavajuće nazive koji bolje zvuče, bolje izgledaju i lakše se pamte.

Nakon svega, ipak se nameće pitanje nije li prečesta uporaba istih slova opasna i može li imati učinak suprotan od očekivanog? Tržište je danas zasićeno lijekovima koje u nazivu sadrže slova x i z, u toj mjeri da lako dolazi do zabune. O posljedicama svjedoči i podatak da je 2007. Godine došlo do opasnih zamjena antipsihotika Zyprex (olanzapin) i antihistamika naziva Zyrtec (cetirizin). Bolesnici koji su zabunom u ljekarni dobili pogrešan lijek imali su teške posljedice, nakon čega su uslijedile i sudske tužbe.

06.06.2011. 17:20:00
http://metro-portal.hr/zasto-neki-lijekovi-imaju-neobicna-i-tesko-izgovorljiva-imena/59800/