Metro-portal.hr

objavljeno 17.04.2016. 15:54:00
EHH ...

Zašto ne možemo prestati pušiti?

Pušenje je najštetnija moguća legalna navika na svijetu, a ako se pitate kako je moguće da je ta droga legalna, a druge nisu, odgovor je jednostavan - porezi koje ubire država

Pušenje je legalno drogiranje, čudno, nije li?
Pušenje je legalno drogiranje, čudno, nije li? (Arhiva)

Prestanak pušenja jedna je od težih stvari na svijetu, pogotovo ako spadate u kategoriju strastvenih pušača, no znate li zašto je tome tako?

Nikotin izaziva ovisnost, a u mozgu ga pokupe nikotinski receptori. Osim njih postoje i kanabinoidni i opioidni receptori, koji funkcioniraju na sličan način. 

Iako nisu razvijeni s namjerom da ljudi budu ovisni o drogama, ipak biljnim kemikalijama omogućavaju izravan put do mozga. Upravo se zato pušači s vremenom prilagode činjenici da je nikotin prisutan u njihovu tijelu, što razija toleranciju i dovodi do žudnje za tom tvari.

To je i razlog zašto je ovisnost o nikotinu jača u odnosu na druge ovisnosti, poput često spominjane ovisnosti o internetu i čokoladi, primjerice. Obzirom da na navedene pojave ne postoje receptori u mozgu, kao što postoje za nikotin, ovisnosti se i ne razvijaju na sličan način 

Ipak, to ne znači da svatko tko je zapalio cigaretu riskira postati teški ovisnik o nikotinu, međutim, većina će se pušača opravdati injenicom da kemijska programiranost na nikotin otežava prestajanje s ovom štetnom navikom.

17.04.2016. 15:54:00
http://metro-portal.hr/zasto-ne-mozemo-prestati-pusiti/97612/