Metro-portal.hr

objavljeno 17.01.2012. 13:18:00
NEUGODNI ZVUKOVI

Zašto ne možemo podnijeti zvuk grebanja noktiju po ploči?

Ukoliko ste se naježili već na samu pomisao da netko u vašoj blizini glasno struže noktima po školskoj ploči, krivite evoluciju

Fotografija vijesti

Ukoliko ste poput velike većine ljudi, i vama se nakostriješe sve dlake na tijelu kad netko u blizini pomisli kako je grebanje noktima po školskoj ploči baš dobra ideja. Štoviše, sasvim je moguće da ste se naježili na samu pomisao. Što je to u vezi ovog probadajućeg i neugodnog zvuka koji kod mnogih izaziva tako žestoku nelagodu?

Nova studija koju su proveli muzikolozi u Njemačkoj pokazala je kako su oblik naših ušnih kanala te naša percepcija glavni krivci za vrlo nelagodnu reakciju koju u nama izaziva takvo grebanje.

Isto je istraživanje pokazalo kako su frekvencije zvukova koje nam najviše smetaju one između 2000 i 4000 Hz, a ne najviše i najniže, kako bismo mogli očekivati. Upravo se između ovih dviju vrijednosti nalaze frekvencije zvukova koje nam najviše smetaju, tvrdi profesor medijskog i glazbenog menadžmenta Michael Oehler sa Sveučilišta u Kölnu.

Profesor Oehler tvrdi kako mnoge karakteristike ljudskog govora, ali i zvukovi poput bebinog plača, ulaze u ovaj frekvencijski raspon, što sugerira da se naš slušni kanal razvio kako bi dodatno naglasio frekvencije koje su važne međuljudskoj komunikaciji. To im je omogućilo lakše preživljavanje, budući da su prije mogli dotrčati u pomoć vrištećem djetetu i time mu povećali šanse da preživi i ima svoje potomke.

Imajući sve to na umu, znanstvenici misle kako je pojačavanje neugodnog zvuka grebanja po ploči tek nesretna nuspojava inače vrlo pozitivne promjene na našem tijelu. Naravno, sve su to ipak hipoteze i spekulacije, budući da pravog znanstvenog objašnjenja naprosto nema.

Profesor Oehler dodaju kako neugoda nije isključivo fiziološke naravi, već ulogu u ovom slučaju igra i nekoliko psiholoških faktora. Ispitanici u istraživanju pozitivnije su ocjenjivali ovaj zvuk ukoliko su mislili da je dio neke glazbene kompozicije, što sugerira kako većina nas iskustveno reagira kad vidimo da netko ima namjeru grebati po ploči.

Znanstvenici se nadaju kako će ova i buduća saznanja pomoći inženjerima u dizajniranju zvukova svakodnevnog života, od tvorničkih strojeva, preko usisivača, pa sve do kuhinjskih aparata.

Zamislite samo: radnici ispod vašeg prozora buše rupu u pločniku, a vi ne osjećate niti čujete ikakve neugodne vibracije zbog posebnog dizajna bušilice. Sa zanimanjem očekujemo napretke u ovoj tehnologiji.

17.01.2012. 13:18:00
http://metro-portal.hr/zasto-ne-mozemo-podnijeti-zvuk-grebanja-noktiju-po-ploci/67339/